Saffransgranola är så himmelskt gott! En favorit som jag gärna gör hela året om. Tycker ju så mycket om både saffran och egengjord granola. Har man väl börjat vill man liksom aldrig köpa färdig igen. Ett stort plus är att du bestämmer helt själv, både vad du ska blanda i den, hur den ska kryddas och om den ska sötas och i så fall hur mycket. Det betyder såklart också att du kan ta receptet nedan som en grund och lägga till eller dra ifrån bäst du vill.
Receptet kommer ursprungligen från min goda vän Karin som låtit mig dela receptet med er. Se nu till att göra denna granola, du kommer att längta till frukosten!
Saffransgranola
175°
1 dl (100 g) sötmandel
5 dl havregryn (glutenfria om så behövs)
1 dl solroskärnor
3 msk hela linfrön
2 msk hela psylliumfrön
1 tsk vaniljpulver
1,75 dl vatten
4 msk olja
3 msk flytande honung
0,5 g saffran (1 paket)
Valfria tillbehör som torkade bär, pumpafrön eller annat
Så här gör du
Börja med att värma ugnen till 175°.
Hacka sötmandeln grovt. Blanda samman mandeln med alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop vatten, olja, honung och saffran i en liten kastrull och värm på låg värme tills det blir ljummet. Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda samman till en smet. Klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sprid ut jämnt över hela plåten.
Rosta granolan mitt i ugnen på 175° i 20-30 minuter och rör om 2-3 gånger under gräddningstiden. Jag brukar ta ut plåten och röra om var tionde minut. Passa på slutet så att det inte bränns vid, om du skulle ha en väldigt varm ugn. Du känner när granolan är torr och rostats färdig, ta då ut plåten men låt granolan ligga kvar och svalna helt på plåten.
När granolan kallnat kan du blanda i torkade bär eller annat som du tycker om. Jag brukar ta osockrade tranbär och pumpafrön. Förvara granolan i en stor burk med lock.
Några tips
- Använd glutenfria havregryn om du har celiaki eller är känslig. Om du inte tål havre kan det ersättas med boveteflingor.
- För att magen ska må ännu bättre kan både sötmandel och frön med fördel blötläggas innan granolan tillagas. Gärna några timmar men allt är bra, om så bara en halvtimme. Framför allt sötmandeln blir bättre om den blötläggs innan.
- Använd gärna ekologiska råvaror – det blir så mycket godare!
- Psylliumfröna ger granolan en annan slags konsistens, med lite större bitar och det blir verkligen bra. Ett tips till dina andra granola-recept.
- Granola är en toppenbra gå-bort-present. Rosta och häll på fin burk eller i påse och sätt dit en etikett. Ätbara presenter är alltid uppskattat!
Ännu mera granola
Det finns flera recept på granola här på Blomster&Bakverk. Skriv ordet granola i sökrutan högst upp så hittar du mer inspiration. Eller kika in på samlingsinlägget Granola – en samling favoriter och låt dig inspireras.
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Marie
Oj vad god den är – nästan fööör god. Får köpa mer saffran och göra en omgång till i veckan. Och psylliumfrön var en hit verkligen!
Karin A
Vad roligt att du gillar granolan Annelie! Granolan blir också jättegod att smaksätta med t.ex. kanel och kardemumma om man vill variera sig. Fina och inspirerande bilder också. God jul!
Kram från Karin
annelie
Åh vad roligt att du gjort granolan – och att du skriver en rad! Visst är den beroendeframkallande! Jag gjorde två nya satser igår och längtar till frukosten ;-) Tack!