Veckans Vego. Rödbets- och quinoabiffar.

22 februari, 2015

Dags för Veckans Vego som denna gång blev härliga rödbets- och quinoabiffar. En enkel och ganska snabblagad rätt, som passar utmärkt både till vardags och som helglunch. Eller varför inte till morgondagen, om du kör köttfri måndag. Biffarna formas, läggs på plåt och tillagas i ugn vilket jag gillar. Fröna ger en härlig krispighet och vitlöken bidrar med lite sting. Maken som inte tycker om rödbetor gav biffarna högt betyg så även den mest tveksamme kanske kan övertygas med denna rätt. Till biffarna mosade jag lite fetaost som rördes ihop med (mjölkfri) creme fraiche, ramslök och svartpeppar. Och så gjorde jag ett så himla gott blomkålsmos och serverade till. 

Till 12 st rödbets- och quinoabiffar behövs:
400 g skalade och grovt rivna rödbetor
3,5 dl kokt quinoa (ca 1,25 dl okokt quinoa)
2,5 dl naturella solrosfrön
1,25 dl sesamfrön
1,25 dl ströbröd, glutenfritt
0,5 dl quinoamjöl
4 msk olivolja
4 finrivna vitlöksklyftor
1 msk tamarisoja
1/4 tsk cayennepeppar
Ugnsvärme 200 grader. Koka quinoan och låt svalna en aning. Skala och riv rödbetorna grovt. Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Forma smeten till 12 biffar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Jag körde med engångshandskar när jag rev rödbetorna och formade biffarna. Fyllde en handflata med smet och tryckte ihop till en boll, lade ner på en skärbräda och tryckte till försiktigt samtidigt som jag rundade till formen. Det kan vara lite knepigt att få ihop en smet utan ägg men på det här sättet gick det finfint.

Ställ sedan in plåten och grädda biffarna i mitten av ugnen i 25-30  min. Efter halva tiden vänder du på biffarna.

Liten fetaoströra gjorde jag på ett halv paket fetaost som jag smulade i en skål och blandade ihop med 2-3 msk mjölkfri creme fraiche (havrebaserad). Lite peppar och ramslök, sen klart!
Blomkålsmos är ett himla gott alternativ till familjens potatismos tycker jag. Köpte ett litet blomkålshuvud som jag delade i buketter och lade i en kastrull tillsammans med 2 vitlöksklyftor. Lite vatten i botten och sedan lät jag det koka i ca 10 minuter tills det blev mjukt. Vattnet hälls av och blomkålen mixas tillsammans med 1 msk kokosolja (eller smör) och 1 msk olivolja. Salta och peppra. Om du vill kan du också hacka lite färska kryddor som basilika, oregano eller timjan och blanda i moset.
Den här rätten är fri från både gluten, mjölk och ägg. Den är dessutom vegansk och biffarna ska gå bra att frysa.
Fortsatt fin söndag kväll till er. Och ni som har sportlov önskar jag solsken och härliga dagar.
Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?