Det goda, nyttiga fröbrödet

19 januari, 2015
Har en förkärlek för grovt bröd. Gärna med rejält tuggmotstånd. Och massor av goda fröer i. Ett recept som jag verkligen älskar är Paleobrödet (recept här och här), och när jag hittade den här varianten som blir till ett helt bröd blev jag direkt inspirerad till ett provbak. Och det blev precis så bra som jag hoppades att det skulle bli.
Det här brödet har både högt fiber- och proteininnehåll. Det är gluten- och mjölkfritt. Och använder du annat sötningsmedel än honung blir det veganskt. För dig som är känslig mot jäst och ägg passar det också utmärkt. Det är inte alltid så lätt att få den här känslan på glutenfria bröd men det här blir verkligen som att äta exempelvis ett riktigt grovt finskt eller danskt rågbröd. Gott till frukost eller till soppan. Som bas till smörrebrödet eller räkmackan. Ja, det passar när helst du är sugen på en god macka helt enkelt.
 
 
Så här gör du:
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål eller direkt i bakformen (1 liters). Se till att allt blandas riktigt ordentligt. Blanda sedan samman sirap/honung med smält kokosolja och vatten. Tillsätt vätskan till de torra ingredienserna och rör ihop allt väl tills blandningen är fuktig och liksom tjocknar. Om blandningen är för torr för att kunna röra om, tillsätt ett par matskedar vatten så att den går att bearbeta. Släta till ytan och lägg lite plast eller en brödduk över formen. Låt nu brödet vila i rumstemperatur i minst 2 timmar. Eller gör som jag och låt det stå över natt i 8 timmar. Brödet är klart att gräddas när du kan pressa ut sidorna på formen och brödet ändå behåller sin form.
Värm ugnen till 175 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i 20 minuter. Stjälp sedan brödet ur formen (du kan behöva lossa på sidorna med hjälp av en kniv) och lägg det upp och ned direkt på ugnsgallret och grädda i ytterligare 30-40 minuter. Brödet är klart när det låter ihåligt när du knackar på det.
Nu är det viktigt att du låter brödet kallna helt och hållet innan du skär av det. Jag vet. Det är svårt. Men ett måste. Du kan vira in det i en kökshandduk när det svalnat.
Brödet håller sig riktigt fint i försluten påse i upp till en vecka. Vill man går det bra att skiva och frysa in det. Och blir du riktigt sugen går det bra att tina en eller ett par skivor i brödrosten.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?