Har en förkärlek för grovt bröd. Gärna med rejält tuggmotstånd. Och massor av goda fröer i. Ett recept som jag verkligen älskar är Paleobrödet (recept här och här), och när jag hittade den här varianten som blir till ett helt bröd blev jag direkt inspirerad till ett provbak. Och det blev precis så bra som jag hoppades att det skulle bli.

Det här brödet har både högt fiber- och proteininnehåll. Det är gluten- och mjölkfritt. Och använder du annat sötningsmedel än honung blir det veganskt. För dig som är känslig mot jäst och ägg passar det också utmärkt. Det är inte alltid så lätt att få den här känslan på glutenfria bröd men det här blir verkligen som att äta exempelvis ett riktigt grovt finskt eller danskt rågbröd. Gott till frukost eller till soppan. Som bas till smörrebrödet eller räkmackan. Ja, det passar när helst du är sugen på en god macka helt enkelt.

Så här gör du:
Blanda alla torra ingredienser i en skål eller direkt i bakformen (1 liters). Se till att allt blandas riktigt ordentligt. Blanda sedan samman sirap/honung med smält kokosolja och vatten. Tillsätt vätskan till de torra ingredienserna och rör ihop allt väl tills blandningen är fuktig och liksom tjocknar. Om blandningen är för torr för att kunna röra om, tillsätt ett par matskedar vatten så att den går att bearbeta. Släta till ytan och lägg lite plast eller en brödduk över formen. Låt nu brödet vila i rumstemperatur i minst 2 timmar. Eller gör som jag och låt det stå över natt i 8 timmar. Brödet är klart att gräddas när du kan pressa ut sidorna på formen och brödet ändå behåller sin form.
Värm ugnen till 175 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i 20 minuter. Stjälp sedan brödet ur formen (du kan behöva lossa på sidorna med hjälp av en kniv) och lägg det upp och ned direkt på ugnsgallret och grädda i ytterligare 30-40 minuter. Brödet är klart när det låter ihåligt när du knackar på det.
Nu är det viktigt att du låter brödet kallna helt och hållet innan du skär av det. Jag vet. Det är svårt. Men ett måste. Du kan vira in det i en kökshandduk när det svalnat.

Brödet håller sig riktigt fint i försluten påse i upp till en vecka. Vill man går det bra att skiva och frysa in det. Och blir du riktigt sugen går det bra att tina en eller ett par skivor i brödrosten.
Anonym
Det måste jag prova☺☺ser jättegott ut.
annelie
Vad kul – tack!
The Place To Be
Ser jättegott ut! Jag försöker leva lite sundare, så detta bröd verkar passa bra :-)
Kram Malin
LouiseiTurkiet
Vad gott det ser ut.
Hoppas att det är okej att jag tipsar dig om en rolig blogg grej som sker nu under 2015.
En kul idé som du kanske vill haka på och den är perfekt om man får skrivkramp och inte riktigt vet vad man ska blogga om.
Den är uppbyggd som en veckokalender under ett helt år.
En dag i veckan, valfri, så lägger du upp en bild som passar till veckans tema på din blogg och/eller instagram.
All information om fotoutmaningen 2015 och varje veckans tema hittar du på den här adressen.
http://louiseiturkiet.blogg.se/2014/december/53-veckors-fotoutmaning.html
Ha en fortsatt bra dag!
Kramar Louise
tuva
Det ser jättegott ut!:)
Anonym
Ser supergott ut =)
Katarina
Det här både ser och låter jättegott. Jag vill också ha bröd med tuggmotstånd. Kram!
annelie
Håller med! Du får provbaka och se om det passar dig också :) Kram tillbaka!
Citroncest - matblogg från Italien
Jag älskar det här brödet! Brukar göra det i portionsformar och varierar nötter och fröer efter vad som finns hemma. Smakar helt underbart!
Almbacken
Snygga bilder!!! Detta bröd ska bakas ikväll. Jag har gjort ett annat nötbröd som är helt glutenfritt men jag har tröttnat lite på det. Det här ser fantastiskt gott ut.
Kram,
Maria
annelie
Tack, vad glad jag blir!
annelie
Tack, vad glad jag blir!
annelie
Åh vad kul! Ja, jättegott är det.
annelie
Tack, finaste Maria! Vad kul att jag kunde inspirera. Kram till dig och ha en fin vecka.
annelie
Tack, Louise för tips. Har inte riktigt haft tid att kolla in detta men ska göra det såklart. Ha en riktigt fin vecka!