Morgonjuice – som att dricka en sallad

14 januari, 2015
God morgon. Både här och på instagram har jag berättat om min nya morgonvana att juica. Köpte mig en råsaftcentrifug och provar mig fram till olika smaker och kombinationer. På morgonen fyller jag ena diskhon med ljummet vatten och lägger i de grönsaker och frukter som ska juicas så att de blir ordentligt rena. I mesta möjliga mån använder jag endast ekologiska råvaror men det är ju tyvärr inte alltid det går att få tag i. Färsk ingefära har jag i alla mina juicer och älskar’t. Brukar köpa en stor bit som får ligga i vattenbad och sen skrubbas så är det enkelt att förvara i kyl och skära en bit när helst det behövs. Det mesta juicar jag precis som det är men rödbetor skär jag av toppen och botten på och skrubbar rena. Och självfallet skalar jag sådant som i vanliga fall skalas, så som apelsin och citron.
Själv tycker jag om att juica grönsaker. Det tycker även min kropp om. Frukt tillsätter jag bara lite grann. Det där är såklart en smaksak men tänk på att för mycket frukt i juicen blir väldigt sött. Med 75% grönsaker och 25% frukt hålls blodsockret i balans. Och efter ett tags juicande kanske du inte ens behöver tillsätta den där frukten. Vad jag förstår är det också bra att dricka juicerna direkt för att få i sig mesta möjliga näring och enzymer. Självklart går det att förbereda men fyll då flaskan eller burken (allra helst av glas) så mycket som möjligt för att minska kontakten med syre.
Här är några av mina absoluta favoriter just nu:
Fänkål – Apelsin – Ingefära
Fänkål älskar jag så den får gärna åka med i juicen. Ta med hela fänkålen, även dillvippan. Fiberrik, proppad med antioxidanter och ämnen som underlättar matsmältningen. Fänkål är en bra råvara för nybörjare, mild i smaken och lättsmält. Passar utmärkt tillsammans med både apelsin och äpple.
Morot – Apelsin – Ingefära
Morot är också bra att börja med. Fylld med vitaminer, både A, B, C, D och E. Innehåller ämnen som motverkar virus och svamp. Tycker att apelsin är gott ihop med morot, men citron är också en god kompis. Moroten i sig är ganska så söt och här slänger jag gärna med en stor bit ingefära.
Rödbeta – Morot – Äpple – Ingefära
När du juicat ett tag och känt efter vad kroppen mår bra av kan du gå över till grönsaker som rödbetor, romansallat, ruccola, broccoli och olika sorters kål. Rödbetan trivs bra tillsammans med morot, äpple, citron och ingefära. Den är rik på c-vitamin, järn och folsyra. Det kan vara bra att veta att rödbetan är kraftigt utrensande och det räcker med 1 eller 2 rödbetor i juicen då man ska vara försiktig med mängden oxalsyra som ju rödbetan innehåller.
Svartkål – Päron – Citron – Ingefära
Grönkål har jag juicat ett tag och tycker det är vansinnigt gott. Plus att jag får i mig massor av järn, antioxidanter och kalium. Kålväxter är också renande och innehåller bra tarmbakterier. Häromsistens fanns ingen grönkål i butiken och då följde en påse svartkål med hem istället. Jösses så gott, säger jag bara! Blev en lite matigare konsistens dessutom. Så numera varvar jag kålsort i juicen. Ett tips som jag läst hos Renée Voltaire är att tillsätta en bit gurka eller äpple när man juicar kål, för att liksom hjälpa råsaftcentrifugen på traven. Grönkål/Svartkål är också väldigt gott tillsammans med äpple.
Något annat som är grymt nyttigt är selleri. Tyvärr har jag lite svårt för smaken men den innehåller ju både B- och C-vitamin, är bra för matsmältningen och fylld med både magnesium, kalcium, natrium och kalium. Så nu har jag provat igen och kombinationen 4-5 blad svartkål, 2 selleristjälkar, en halv fänkål, en bit gurka, en halv citron och 2-3 cm ingefära blev riktigt god!
Tänk också på att du kan juica det där som du kanske slänger eller lägger på komposten. Tänker på exempelvis persiljestjälkar eller broccolins stam. Däremot ska man undvika morotsblasten, den ska tydligen vara besk.
När jag juicar ser jag till att det blir ca 5 dl vilket utgör min frukost tillsammans med något tillbehör. Har alltid njutit av min frukosttid och juicen ser jag till att nästan tugga i mig, inte svepa. Det finns såklart massvis med kombinationer så det är bara att prova sig fram. Man kan också juica och sedan mixa ihop tillsammans med en avocado om man önskar en mer matig juice (eller smoothie blir det väl mera). Kiwi kan man också mixa i efteråt. Blanda i lite chiafrön. Ha i färska kryddor och örter. Ta det du tycker om. Testa dig fram.
För egen del märker jag stor skillnad på hur både mage och hud mår när jag regelbundet juicar så det här är en morgonvana som jag tänker hålla fast vid. Även om det ibland känns tidskrävande och bökigt med den där maskinen som både tar plats och måste diskas med en gång.
Det är helt klart värt det. För mig.
P.S. Tänk på att juicen sätter igång systemet och om man som jag dessförinnan druckit både ljummet citronvatten och en morgonshot så får man se till att kissa innan man ger sig av hemifrån :) D.S.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?