Blomster & Bakverk fyller 2 år!

3 maj, 2015
Tänk idag är det 2 år sedan jag skrev mitt första blogginlägg. Tiden rinner iväg och det är galet roligt att ni är så många som hittat hit med tiden. Blir lika glad varje gång ni lämnar en kommentar eller att bara se hur många som besöker mitt lilla hörn av världen. En 2-årsdag bör väl firas på något vis och varför inte med kakfest! Tre olika sorter, alla glutenfria och för er som önskar kan de också göras laktos- eller mjölkfria.
Den goda havrekakan med ringlad choklad hittar ni recept på här. Och även på min blogg hos BAKA.
Biscottin med smak av både choklad, lakrits och kardemumma hittar du här.
Och så till sist, en kaka bakad på bovetemjöl, tranbär och kryddor med smak av jul. Jo, lite konstigt kanske men tillsammans med bovetet så blev det riktigt bra. En enkel kaka men perfekt till kvällskoppen med te. Tyckte själv att mitt försök att baka en kaka på bovetemjöl inte var helt lyckat, men familjen gillade och övertygade mig så det blev en kaka som vann i längden. Och då är det klart att ni också ska få ta del av receptet. Kanske att jag ökar på mängden kryddor nästa gång jag bakar, det där kan ju egna smaken avgöra. Och vad gäller tranbären, som ger kakan ett härligt tuggmotstånd, så köper jag alltid torkade tranbär utan en massa tillsatt socker. Torkade bär och frukt är en riktig sockerfälla, så läs noga på förpackningarna.
Bovetekakan är glutenfri och vill du göra den laktosfri använder du laktosfritt smör. Vill du göra den mjölkfri, använd samma mängd kokosolja (eller mjölkfritt margarin).
Bovetekakor med tranbär 

110 g smör (kan ersättas av laktos- eller mjölkfritt alternativ)
100 g råsocker eller kokossocker
1 ägg
150 g bovetemjöl
0,5 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
50 g torkade tranbär

Värm ugnen till 180 grader.

Vispa samman rumsvarmt smör med socker tills det blir poröst. Tillsätt ägget under vispning. Blanda samman bovetemjöl med kryddor, bikarbonat, salt och tranbär. Häll detta i äggblandningen och vispa samman till en formbar deg. Täck bunken med plast och låt stå i kylen i en halvtimme ungefär.

Forma degen till valnötsstora bollar och platta till med fingertopparna. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på plåten en stund och sedan kallna helt på ett galler.

Och till kakfesten sippas det såklart på en kaffe, en blomsterkaffe. Tusen tack alla ni som kikar in här på Blomster & Bakverk. Det värmer och gör mig så glad ♥

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?