Inkokt röding med salsa verde. Och så en himmelskt god dessert med choklad och hallon.

11 maj, 2015
Min pappa har fyllt år av det jämna slaget men var bortrest på självaste dagen, så vi lagade till en födelsedagsmiddag och firade honom lite grann i efterskott. Underbart att säsongen för plocka-ihop-en-bukett-från-trädgården redan är igång. Och att vi har en dotter som är fantastisk på att göra fina födelsedagskort.
Det här med inkokt fisk är verkligen gott. Vi köpte hem fin röding som serverades inkokt tillsammans med potatis och en underbart god salsa verde. Det senare är en klassiker som tidigare rörts ihop i det Anderssonska köket ungefär lika ofta som en klassisk sauce verte. Just till fisk, och gärna rökt fisk, är det så himla gott. Men jag måste säga att sedan jag upptäckte Tinas variant så slår den det mesta. Och fisken är hur enkel som helst att laga till och passar finfint att göra i god tid. Perfekt bjudmat som kan stå i princip färdig alltså. Receptet kommer från välfyllda kokboken ’Tina – Hur du enkelt lagar min allra godaste mat’.
Så här gör man fisken:
(4 portioner)
2 rödingfiléer à 400 g
1 liter vatten
0,5 dl salt
1,5 msk strösocker
Lägg fiskfiléerna i en form med kant. Koka upp vatten, salt och socker till en lag. Häll den varm över fisken och täck formen snabbt med plastfolie. Låt svalna innan den ställs in i kylen. Ta sedan upp rödingen ur lagen och dra av skinnet, lägg upp på tallrikar och servera med salsa verde och sallad.
I Tinas bok står ingen tidsangivelse hur länge fisken ska stå i kylen men vi tycker det blir bäst när den får stå några timmar. Den kan antingen göras kvällen innan eller på morgonen.
Och såsen:
1 kruka bladpersilja
1 kruka dragon
1 kruka mynta
50 g färsk spenat
2 msk kapris
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
0,25 dl vatten
1 dl olivolja
en nypa salt
vit- eller svartpeppar ur kvarn
Gör såsen genom att mixa alla ingredienser utom olivoljan med stavmixer (eller i matberedare) till en slät grön sås. Häll i oljan droppvis tills såsen tjocknar och smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen.
Vår dotter pysslar förresten inte bara ihop fina kort. Hon är också en hejare på att få till smaskiga bakverk. Och inte räds hon smått komplicerade recept. Chokladpaj med hallontryffel från Roy Fares bok Sweet! fick vi njuta av. Ett pajskal smaksatt med choklad, en krämig mazarinfyllning och så på toppen en chokladtryffel smaksatt med hallon. Jösses, ja. Precis så gott som det låter. Blir du sugen finns receptet här.
Vid sådana här tillfällen känner jag mig väldigt lyckligt lottad.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?