Veckans Vego. Man-tager-vad-man-haver-pajer på sparris och zucchini.

4 maj, 2015
Det är köttfri måndag och passande nog slängde jag ihop två pajer igår som får bli Veckans Vego. Lite fegvego den här veckan eftersom både ost och ägg är med i formen men inte en köttbit så långt ögat kan nå. Åtminstone. Jag hade en fin zucchini och ett knippe sparris i kylen, så två pajer tillagades igår utifrån principen ’man tager vad man haver’. Pajbotten är glutenfri och äggstanningen gjorde jag på iMat havregrädde vilket gjorde fyllningen riktigt krämig och god. I ena pajen använde jag fetaost och i den andra riven pecorino. Har upptäckt att det är komjölk jag reagerar på så tack och lov för goda alternativ gjorda på får- eller getmjölk. Nu slängdes det som sagt i sådant som fanns till hands och på så sätt är paj en riktigt bra maträtt. Och de här två varianterna blev hur goda som helst. Inspireras gärna och anpassa efter hur det passar dig och vad som finns i din kyl.
Glutenfri pajdeg:
1 dl mandelmjöl
1 dl teffmjöl
1 dl quinoamjöl
2 ägg
75 g kokosolja (alt. rumsvarmt smör)
0,5 dl fiberhusk
1 tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Jag gör alltid pajdeg i matberedaren, snabbt och smidigt. Klä sedan en pajform med degen. Nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader.
Fyllning zucchinipaj:
1 zucchini
1 pkt fetaost
1 liten rödlök
1 tsk körvel
2 ägg
2-2,5 dl iMat (som matlagningsgrädde)
Lite riven pecorino
Skiva en medelstor zucchini, lägg skivorna på en skärbräda och salta. Låt saltet dra ur vätskan i ca en halvtimme och torka sedan av skivorna med ett hushållspapper. Tärna fetaosten och skiva rödlöken. Fördela i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg med iMat och körvel, salta och peppra. Häll över äggstanningen och toppa med lite riven ost. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Fyllning sparrispaj:
1 knippe sparris
1 dl solroskärnor (eller pinjenötter)
Cocktailtomater
1 tsk torkad ramslök
2 ägg
2-2,5 dl iMat (som matlagningsgrädde)
Riven pecorino
Dela sparrisen i bitar och lägg undan knopparna så länge. Fyll det förgräddade pajskalet med sparrisbitar, solroskärnor och riven ost. Vispa ihop ägg med iMat och ramslök, salta och peppra. Häll över äggstanningen och lägg sedan dit sparrisknopparna och de halverade cocktailtomaterna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Sen är det bara att hugga in. Paj kan ätas både nygjord eller halvljummen. Eller frysas och plockas fram när vardagsmatsfantasin tryter. Smaklig spis.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?