Muffins med äpple och kardemumma (glutenfria)

3 oktober, 2015

Oktober är redan här och hösten bjuder oss sannerligen vackra dagar med mycket sol. Den här tiden är det också skördetid och om du har tur att ha ett eller ett par äppelträd i trädgården så finns det mycket gott man kan baka och laga med äpple.

Vi har numera bara ett äppelträd kvar, ett Aroma, som inte har alltför många år på nacken så det är bara ett fåtal röda äpplen som skymtar bland bladen. Men i butiken finns det gott om svenska äpplen, eller så kanske du har en snäll granne som delar med sig, och då kan du enkelt sno ihop en sats med glutenfria muffins med smak av kardemumma och äpple.

När man som jag bakar glutenfritt utan glutenfria mjölmixer så lär man sig med tiden vilken typ av recept och knep som fungerar bäst. Ett sådant när det gäller mjuka kakor är att vispa äggvitor fluffigt och sedan vända ner dem i en smet. Man får vara försiktig och försöka behålla så mycket luft som möjligt. Då blir det riktigt bra. Det här receptet ger en 6-8 muffins beroende på formens storlek, men alldeles lagom till en familjefika alltså. Skulle ni vara flera så går det finfint att dubbla satsen. De är allra godast nybakade men smakar fint dagen därpå.

Glutenfria muffins med äpple & kardemumma

(6-8 st)

80 g mandelmjöl
50 g durramjöl
125 g florsocker
1 tsk hel kardemumma, mortlas
115 g smält smör
4 äggvitor
1 st äpple
ev. pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (mandel- och durramjöl, florsocker och kardemumma). Smält smöret och ställ åt sidan. Separera 4 ägg och vispa äggvitorna tills det blir ett fast skum, det behöver dock inte vara så hårt som när man gör maräng. Tillsätt nu smöret och de torra ingredienserna till äggvitorna, lite i taget och vänd runt smeten försiktigt med en slickepott tills allt blandats. Försök att behålla smeten så luftig som möjligt.

Placera ut muffinsformar på plåt eller i muffinsform och fördela smeten, antingen med sked eller genom att spritsa. Du kan fylla formarna nästan ända upp. Skiva sedan tunna klyftor av äpplet och tryck ner i smeten. Om du vill kan du strö lite pärlsocker som dekoration. Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen, tills de fått fin färg.

Hoppas nu att ni får en riktigt fin hösthelg. Njut av solen, lite nybakat och av livet.

Skriv gärna en rad
  • Smarrigt! Funkar det med något annat mjöl som alternativ till durramjöl tror du? Har svårt att få tag på det i Milano! ;)

    • Mycket smarrigt :) Har inte provat dessa med annat mjöl men kan tänka mig att fullkornsrismjöl eller kanske kikärtsmjöl skulle kunna fungera fint. Durra ger ju väldigt luftiga bakverk. Synd att det inte går att få tag i. Känner du till att det också kan gå under namnet Sorghum flour? Berätta gärna hur det blev om du provar med något av dessa mjöler.

  • Men självklart röstar jag på dig!

  • Tack snälla, Emma!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?