Glutenfria kolasnitt

1 februari, 2016
Baka kakor är verkligen något jag tycker är roligt. Sedan ska ju någon äta upp dem också. Visserligen inget större problem i vår familj och visst händer det att ett och annat bakverk får följa med till jobbet. Som jag berättat tidigare har vi haft en period hemmavid där vi bland annat helt uteslutit gluten och vitt socker. Påmindes av sonen om de glutenfria kolasnitten som jag gör på kokossocker och agavesirap, inte så särskilt nyttigt men (enligt vissa) åtminstone bättre än det raffinerade sockret. Kolasnitten blir så där knaprigt goda och ändå lite smått sega. Ingefäran är verkligen det lilla extra. Skulle du inte tycka om ingefära kan du alltid prova att smaksätta med kakao eller mörk choklad. Och vill du göra dem laktosfria är det bara att du ersätter smöret med sådant.
Nog skrivet, här kommer receptet!
Glutenfria kolasnitt
(ca 30 st)
1 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
1 dl kokossocker
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
0,5-1 tsk malen ingefära
0,5 tsk bakpulver
120 g (laktosfritt) smör
0,5 dl agavesirap
Mät upp och lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Kör runt lite snabbt så att det blandas. Skär kylskåpskallt smör i kuber, lägg ner dem i skålen och kör runt en liten stund till. Tillsätt sedan agavesirapen under låg hastighet, öka och kör tills degen formas till en boll. Lägg ut degen på en bänk och arbeta snabbt ihop den med lite mjöl (om den känns kladdig). Täck över och lägg i kylen ca 1 timme.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i två lika delar. Rulla ut dem (till nästan samma längd som plåten) och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att ha avstånd mellan rullarna då de flyter ut lite grann. Platta till dem ordentligt med fingrarna och räffla gärna med en gaffel. Grädda dem sedan mitt i ugnen i 175 grader i ca 13-15 minuter tills de är gyllene. Skär snitten i sneda bitar medan de är varma och låt dem sedan svalna helt på plåten.
Kolasnitten är glutenfria, utan ägg och vitt socker samt kan även göras laktosfria.
Perfekt liten kaka till kaffet!
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?