Raw jordgubbssylt med chia och psyllium, bra för magen

4 februari, 2016
Lyckliga jag som har en hel låda i frysen fylld med jordgubbar som jag köpte med mig hem när vi var på Gotland i somras. Då gjorde jag rårörd sylt och tidigare har jag skrivit här om hallonsylt med chia och ingefära. Den här sylten däremot gjorde jag bara genom att mixa tinade jordgubbar, blanda i chiafrön och mörka psylliumfrön och sedan hälla på burk. Nu vet jag precis vad jag kommer att göra flera gånger om!
Jag valde att inte söta sylten alls, men du kan tillsätta ett par matskedar agavesirap eller honung (tänk på att använda ouppvärmd honung om du vill ha sylten raw). Min sylt höll gott och väl i 14 dagar i kylen. Passar perfekt att blanda i naturell yoghurt och chiapudding eller lägga på frukostpannkakan. Och det smakar ljuvligt och är dessutom bra för magen. De vattenlösliga chia- och psylliumfröna är oerhört rika på kostfibrer och gynnar tarmfunktionen. Chiafröna är dessutom rika på omega-3, magnesium, zink och kalium.
Enklare kan det inte bli, allt du behöver är:
ca 500 g (1 liter) frysta och tinade bär
0,5 dl chiafrön
2 msk mörka psylliumfrön
eventuell sötning, ett par matskedar agavesirap eller (ouppvärmd) honung
Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer (mixerstav går också bra såklart). Se till att även få med all bärsaft som bildas vid upptining. Mixa samman allt ordentligt. Häll på burk med tätslutande lock. Och så var det klart.
Om du vill ha din sylt lite lösare är det bara att tillsätta lite vatten. Tänk bara på att sylten kommer att få en tjockare konsistens när chia- och psylliumfröna svällt. Förvara sylten i kylen.
Frukost med smak av sommar. Det är fint det.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?