Lyckliga jag som har en hel låda i frysen fylld med jordgubbar som jag köpte med mig hem när vi var på Gotland i somras. Då gjorde jag rårörd sylt och tidigare har jag skrivit här om hallonsylt med chia och ingefära. Den här sylten däremot gjorde jag bara genom att mixa tinade jordgubbar, blanda i chiafrön och mörka psylliumfrön och sedan hälla på burk. Nu vet jag precis vad jag kommer att göra flera gånger om!
Jag valde att inte söta sylten alls, men du kan tillsätta ett par matskedar agavesirap eller honung (tänk på att använda ouppvärmd honung om du vill ha sylten raw). Min sylt höll gott och väl i 14 dagar i kylen. Passar perfekt att blanda i naturell yoghurt och chiapudding eller lägga på frukostpannkakan. Och det smakar ljuvligt och är dessutom bra för magen. De vattenlösliga chia- och psylliumfröna är oerhört rika på kostfibrer och gynnar tarmfunktionen. Chiafröna är dessutom rika på omega-3, magnesium, zink och kalium.

Enklare kan det inte bli, allt du behöver är:
ca 500 g (1 liter) frysta och tinade bär
0,5 dl chiafrön
2 msk mörka psylliumfrön
eventuell sötning, ett par matskedar agavesirap eller (ouppvärmd) honung
Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer (mixerstav går också bra såklart). Se till att även få med all bärsaft som bildas vid upptining. Mixa samman allt ordentligt. Häll på burk med tätslutande lock. Och så var det klart.
Om du vill ha din sylt lite lösare är det bara att tillsätta lite vatten. Tänk bara på att sylten kommer att få en tjockare konsistens när chia- och psylliumfröna svällt. Förvara sylten i kylen.
Frukost med smak av sommar. Det är fint det.
Mallan
Blir perfekt till pannkakorna i helgen! Ser supergott ut!
annelie
Det var härligt att höra!
Anonym
Ser super gott ut!
Malin
Låter hur gott som helst! Och ser supergott och fint ut!
Kram Malin
(från The Place To Be, ps ny blogg på g)
annelie
Tack, Malin. Ser fram emot nya bloggen!