Smoothies kryddade med lakrits

12 januari, 2016
smoothies med lakrits

Jag älskar smoothies!

Och framför allt smoothies kryddade med lakrits. Gärna till frukost men det kan gå lika bra till mellanmål eller som en lättare lunch. Och så tycker jag om att äta min smoothie i skål och toppa den med allehanda bär, fröer eller allra helst en egengjord granola. Ofta smaksätter jag mina smoothies med ingefära, malen kardemumma eller gurkmeja men idag vill jag alltså slå ett slag för att krydda med lakrits. Jo, det kanske låter knasigt men med ett bra lakritspulver av god kvalitet så bryter det himla fint till bär och frukt. Nedan presenterar jag tre olika smoothies som man kan variera allt efter smak och tycke, så se det som något att utgå ifrån och sedan är det bara att gå loss i köket och prova sig fram.

Själv baserar jag alltid mina smoothies på osötad mandelmjölk, men det går såklart lika bra med annan vegetabilisk mjölk eller vanlig komjölk. Ibland tillsätter jag yoghurt och då använder jag havrebaserad sådan, samma sak här, använd det som passar dig. Både yoghurt, nötsmör och riven kokos gör smoothien lite fylligare så det kan du tillsätta om du vill äta smoothien i skål. Frysta bär går alldeles utmärkt att lägga ner i mixern och vill du ha smoothien ännu krämigare kan du tillsätta fryst banan. Tänk bara på att smoothien blir ganska kall då. Och så lakritsen så, jag har skrivit 1-2 tsk lakritspulver eftersom det beror helt på den egna smaken så prova dig fram här med. Receptet är sådant att det för mig blir en härligt stor skål smoothie, men äter man lite mindre till frukost så räcker det till två mindre glas.

Hallonsmoothie med lakrits

(1-2 portioner)

2 dl hallon
1 banan
2 dl osötad mandelmjölk
2 msk mandelsmör
1-2 tsk lakritspulver

Lägg hallon (frysta eller färska) i en mixer tillsammans med bitar av banan, mandelmjölk och mandelsmör. Mixa smoothien slät, tillsätt lakritspulvret och mixa precis så att det går samman. Häll på glas eller i skål och servera med tillbehör.

Lakritsen bryter så fint mot den färska ingefäran – en riktigt god grön start på dagen.

Grön smoothie med mango & lakrits

(1-2 portioner)

1 dl mango
2 st kiwi
2 dl babyspenat
2 dl osötad mandelmjölk
1 dl yoghurt
1 tsk riven färsk ingefära
1-2 tsk lakritspulver

Lägg mango (fryst eller färsk) i en mixer tillsammans med bitar av kiwi, bladspenat, mandelmjölk, yoghurt och lite riven ingefära. Mixa smoothien slät, tillsätt lakritspulvret och mixa precis så att det går samman. Häll på glas eller i skål och servera med tillbehör.

Smoothie med blandade bär & lakrits

(1-2 portioner)

2 dl blandade bär
1 banan
2 dl osötad mandelmjölk
3-4 msk yoghurt
1 msk mandelsmör
2 msk riven kokos
1 msk hampafrön
1-2 tsk lakritspulver

Lägg valfria bär (frysta eller färska, här har jag använt hälften frysta blåbär och hälften frysta hallon) i en mixer tillsammans med bitar av banan, mandelmjölk, yoghurt, mandelsmör, kokos och hampafrön. Mixa smoothien slät, tillsätt lakritspulvret och mixa precis så att det går samman. Häll på glas eller i skål och servera med tillbehör.

Sådär, jag hoppas att jag inspirerat dig till en både färgrik, smakrik och nyttig frukost. Och att börja dagen med lite lakrits kan inte bli annat än en bra början på dagen.

Det här inlägget presenteras i samarbete med Haupt Lakrits.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?