2018, en tillbakablick i bilder

6 januari, 2019
2018 foto

2018 blev ett kreativt och välfyllt år på blogg och instagram. Att blicka tillbaka på året som gått i bilder tycker jag är ett roligt sätt att sammanfatta året. För egen del är också de där tillbakablickarna en påminnelse om min egen utveckling. Ser verkligen skillnad på mina bilder från 2016 års tillbakablick på trädgårds- och blomsteråret. Året därpå tror jag att jag landade rätt mycket i mitt egna bildspråk och uttryck vilket jag tycker mig se i inlägget om år 2017 i bilder.

Kameran och jag fick många stunder tillsammans ifjol och jag fick två nya vänner i mitt fasta 50mm objektiv och ett manuellt makro. Det senare har jag precis lärt känna och ser fram emot många fler sessioner. Vill hela tiden lära mig ännu mer om kamera, ljus, teknik och redigering. Det senare börjar bli lika roligt som själva fotograferandet. När jag fotar gör jag det enbart i RAW-format, det vill säga att det är jag själv som sätter alla inställningar och inte kameran. Det kräver en viss redigering, eller framkallning som en del säger. Den biten tycker jag numera är en lika rolig del i skapandeprocessen även om jag fortfarande är en nybörjare på Lightroom. Skulle gärna lära mig lite Photoshop också men det kommer väl med tiden.

Välkommen att följa med på en tillbakablick till 2018 års bilder:

collage instagram januari

Januari

En av de där månaderna när bristen på dagsljus gör att det blir en blandning av bilder från vintriga promenader i närområdet och lek med blomster inomhus. Januari är ju tiden för både tulpaner och anemoner.

vårkänslor februari instagram

Februari

En månad som fylldes av tulpanfrossa och lek med blomster i olika skeden. Alstroemeria och mimosa blev nya favoriter och i köket sågs både semmelkladdkaka, ny grötfrukost och hembakat glutenfritt lantbröd.

instagram mars collage

Mars

Mars månads collage gör mig så oerhört glad. Älskar färgerna och minns att det var en rätt intensiv månad med många goda recept och skapande av stilleben. Här syns också den goda påsktårtan, granolan på havrekross och de goda halloumivåfflorna.

instagram collage april

April

Vårens tulpaner fortsätter att glädja oss och de första små buketterna plockas i trädgården. Bakar bröd, lagar den goda filopajen igen och så gör jag en variant av den älskade småkakan, citrongrottor med vallmo. I april mötte vi också den första vårvärmen i Köpenhamn.

maj collage instagram

Maj

Maj är en fantastisk trädgårdsmånad och det händer nya saker varje dag. Fick många vackra stunder i trädgården och experimenterade en hel del med makroobjektivet. Rabarbern kom tidigt och det blev till en kompott. Jag bakade glutenfria och veganska lakrits- och citronkakor. Mums! Provade att snitta mitt teffbröd med ett slags mönster av blommor och blad. Och så blev det en festlig osttårta som jag gjort flera gånger nu och som uppskattats mycket.

instacollage juni

Juni

Blomster, blomster, blomster och blomsterpill. Månaden då mina första blomsterdjur såg dagens ljus och blev så fantastiskt väl mottagna. Och så blev det äntligen ett print av mitt alldeles egna blomsteralfabet. Utmaningen var ju att hitta en växt vars första bokstav motsvarade bokstaven i alfabetet. Det gick till slut! Så tacksam och glad för alla som köpt ett exemplar. Här kan du läsa mer om både projekt och print.

instagram juli 2018

Juli

Sommar – och vilken sommar vi fick! Fantastiska dagar och kvällar och solnedgångar på mitt älskade Gotland. Min juli fylldes med mängder av dofter och smaker. Vad sägs om en lite nyttigare mangosorbet, kaffeglass med rostad mandelmassa, glutenfritt bröd bakat med juice och tunnbrödsticks.

augusti instagram

Augusti

Skördetid och fortsatt fantastiskt i trädgården. Vi skördade ännu mer rabarber och vi njöt av en glutenfri smulpaj med knäckigt täcke. Det här var också året då träden dignade av frukt och vi hade goda vänner som delade med sig. Ugnsbakade plommon hamnade därför på faten. Och så fick jag till det där motivet med blomsterkaffe och trädgårdens vita blomster. Den vackra kåsan är gjord av keramiker Eva, Form från Skå.

höstminnen september instagram

September

Första höstmånaden och den här månaden fylldes av så mycket vackert, gott och roligt. Jag var på en blomster- och fotoworkshop. Jag gick skogspromenader och plockade av allt naturen bjöd och skapade en massa olika motiv. Vi fick plocka massvis med päron hos goda vänner och det blev både päronmos, päronkompott med havresmul, en vansinnigt god glutenfri päronpaj och overnight oats med stekta päron. Samlade också ihop till ett inlägg med favoritrecept på granola. Och så förevigade jag den där sena kvällen när jag satt ensam i ett solrosfält medan solen gick ned. Vilken september!

höstmånad oktober 2018

höstmånad oktober 2018

Oktober

Oktober fortsatte med samma energi och glädje i både trädgård och kök. Det blev till och med två collage från månaden. Ett lite ljusare med massor av blomsterkreationer och de goda dinkelbaguetterna. Och så ett med lite mer höstkänsla. Jag bakade nyponbröd, rågsiktsbröd, pumpakaka och mandelkakor med citron. Jag lekte med gröna ärtor (Find you inner peas) och skapade blomstrande stilleben. Och jag njöt av ugnsrostad pumpa med grönkål och saffransstekt halloumi.

novembergrått collage instagram

November

Månaden då jag utmanades att ta fram ett recept på ett stort glutenfritt grytbröd. Så bra det blev till sist! Och så fick jag till ett så himla bra recept en glutenfri kavring med smak av kaffe. De ljuvliga mandelkakorna bakades med saffran och apelsin, succé! Bakade också goda havrekakor med choklad och kardemumma, en mjuk pepparkaka med dinkel och lingon och en no bake chokladcheesecake. Till sist blev det äntligen av att jag gjorde en rödbetshummus, så gott! Ja, och så skapade jag flera stilleben där chili fick spela huvudrollen. Ska berätta mer om det strax.

decemberglädje collage 2018

December

December så, årets sista månad. Var med på lokala julmarknaden och hade med mig både tryckta prints och dubbelsidiga kort. Det var fantastiskt roligt och beställningarna fortsätter trilla in. Helt underbart! Självfallet var det en intensiv månad även i köket inför jul och allt. Fick till två varianter på glutenfritt vörtbröd, ett mustigt bakat på jäst och ett lite enklare bakat på filmjölk och bikarbonat. Småkakor i form av glutenfria saffranssnitt (så populära!) och saffranssnitt med hallon och glasyr (bakade på vete). Och så min goda julmarmelad med fikon och citrus. Njutbart!

top nine instagram 2018

De 9 mest gillade bilderna på Instagram 2018

Avslutar 2018 års bildkavalkad med ett collage av de bilder som gillades allra mest på mitt instagramkonto under året. Flera av dem är mina personliga favoriter så det är roligt. Att jag själv skulle hamna i detta sammanhang är kanske något överraskande men så var jag också väldigt glad över det vackra printet. Och ni gladdes med mig. Det värmer hjärtat.

Tack 2018

Nu stänger jag nog igen fjolåret och fokuserar på det som kalendern visar nu, 2019. Hoppas på ett lika fint år fyllt med skaparlusta, energi och både bak- och blomsterglädje. Så tacksam att ni hänger med mig här i mitt lilla hörn av världen. Tack!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

 

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?