Apelsinmazarin på enklaste sätt

17 april, 2021

Apelsinmazarin, ett så gott och enkelt bakverk (glutenfritt) som du snabbt vispar ihop och gräddar. Jag har så länge inspirerats av allt vackert som dukas fram på Lilla Spinneriet i Lindome utanför Göteborg. Allt ser så fantastiskt gott ut. Sen att Katja och Patrick båda verkar ha så stora hjärtan känns fint. Men finast är nog att de dessutom säljer signerade exemplar av min bok i sin vackra butiksdel. Med andra ord, ni förstår säkert att jag längtar dit!

Lilla Spinneriet har delat med sig av detta recept på sin instagramsida. En mazarinsmet som vi båda gör på samma sätt. Rumsvarmt smör, riven mandelmassa, ägg, lite mjöl och en nypa salt. Kakan kan sen toppas med en skiva apelsin. Men du kan också trycka ner några skivor äpplen och strö över lite kardemumma. Eller vittja frysen på bär. Hallon, blåbär eller björnbär. Och snart är det ju dessutom rabarbertider!

Tips! Blanda om blöta bär med lite potatismjöl. En del bär kan behöva sötas något, men det beror på sort och egen smak förstås.

Blommig silikonform

Jag ville också prova att baka i en silikonform som jag fått av min vän och bloggkollega Emma, eller Brinken Bakar. Formarna ser ut som blommor och jag ser fram emot att prova flera godsaker med denna. I det här inlägget hos Emma kan du se vad hon gjort i formarna och där finns också en länk till vart de kan köpas. De har en diameter på nästan 8 cm och är 3 cm höga.

Du kan såklart grädda mazarinen i muffinsformar (gärna placerat i muffinsplåt) eller andra passande formar du har hemma. Men du kan också dubbla smeten och antingen göra flera små mazariner eller en hel kaka. Om du gör en hel kaka, sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 30-35 minuter. Smeten ska ha stannat och känn gärna med en provsticka att den inte är för kladdig.

Apelsinmazariner

Ugn 200 grader
6 medelstora formar

100 g rumsvarmt smör
200 g grovt riven mandelmassa
2 ägg
25 g (0,5 dl) mandelmjöl
en nypa salt
mandelspån
frukt/bär – jag smaksatte med ett par tsk apelsinzest och toppade med apelsinskivor

Värm ugnen till 200 grader. Smöra och mjöla formarna om det behövs. Jag gräddade mina i silikonform och då behöver man inte smörja.

Mät upp smöret i en stor bunke och låt det bli rumsvarmt. Jag brukar hyvla smöret och sprida ut skivorna, när jag vill att det ska gå lite snabbare. Riv mandelmassan grovt och lägg ner i bunken. Vispa på låg-medelfart tills det är riktigt mjukt och krämigt. Vispa in ett ägg i taget. Vänd sen ner mjöl och salt med en slickepott. Blanda ordentligt.

Fördela smeten i formarna och strö gärna mandelspån runtom. Jag skivade apelsiner och lade ovanpå smeten (läs även tipsen här ovan). Tryck till lite lätt. Grädda sen i mitten av ugnen. Mina var inne i drygt 25 minuter. Om du har metallformar så ska du nog kolla redan efter 15 minuter. Tänk på att både material och ugn avgör gräddningstiden.

Jag tyckte apelsinen såg lite torr ut efter gräddning. Därför kokade jag snabbt en liten mängd sockerlag (lika delar vatten + socker, koka tills sockret lösts upp) som jag penslade på dem. Soligt och fint!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?