Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros

26 september, 2022
äppelbröd med dinkel havre solros pumpa

Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros blev till ett matigt och saftigt bröd. Att blanda i rivet äpple i bröddegen bidrar med både lite sötma och saftighet. Perfekt också så här i äppeltider och ett bra sätt att ta tillvara fallfrukten. Både havre och dinkel är mjölsorter som jag tycker om att baka med. Jag blandar gärna i lite fullkornsdinkel också, men det går bra att använda bara siktat dinkel. Och dinkel kan ersättas med vetemjöl om du hellre vill baka på det. Ha lite koll på hur degen beter sig bara och reglera mängden mjöl efter det.

Äpplets dag hela veckan

Det här blir veckans första inspiration till att baka med äpple. Igår var det äpplets dag och jag har lovat bjuda på gott med äpple varje dag hela veckan. Häng med och hoppas det smakar.

solrosor och äpplen

Visst är tiden nu helt ljuvlig! Jag har sett att nattfrosten på sina ställen kommit smygande under veckan  men dagarna har bjudit på härligt solvackra stunder. Nu är en ljuvlig tid att ta tillvara på allt det vackra som trädgård och natur har att bjuda. Baka och njut!

Ännu mera äpple

Om du tycker om äpple i bröd kanske mina dinkelfrallor kan smaka. Eller denna helt ljuvliga äppelkaka bakad på mandel- och durra mjöl (glutenfri).

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

äppelbröd med dinkel havre solros pumpa

Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
2 st bröd
30 min + 2,5-3 timmar jästid & gräddning

Det här blir ett saftigt bröd med både rivet äpple, dinkel och havre. Jag bakar gärna med dinkel, men det går bra att ersätta med vetemjöl. Fullkornsdinkel kan ersättas med grahamsmjöl.

Ingredienser:

20 g färsk jäst

700 g (7 dl) kallt vatten

200 g (5 dl) havregryn

300 g (5 dl) grovt rivet äpple, 4-5 äpplen

30 g (0,5 dl) pumpakärnor

30 g (0,5 dl) solroskärnor

300 g (5 dl) fullkornsdinkel

500-600 g (8-10 dl) siktat dinkel eller vete

1 -2 tsk salt

Gör så här:

1. Lös upp jästen i det kalla vattnet.

2. Rör ner havregryn, rivet äpple, solros- och pumpakärnor. Rör om.

3. Börja med att arbeta in fullkornsmjöl och salt. Tillsätt sedan det siktade mjölet och arbeta in lite i taget. Beroende på mjöl och hur saftiga äpplena är kan mängden mjöl variera. Börja med 500 g och tillsätt sedan lite i taget tills degen inte längre känns för kladdig och börjar släppa från kanterna. Degen kommer att vara lite kladdig så ha inte i för mycket mjöl.

4. Täck med plastfolie och bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur i 1,5-2 timmar tills degen blivit dubbelt så stor.

5. Värm ugnen till 250°.

6. Häll ut degen på bänken och arbeta samman den. Dela i två lika stora delar.

7. Rundriv och forma varje del och lägg sen på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

8. Pudra lite mjöl över brödet och skär ett par snitt. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och grädda i 250° i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 225° och grädda i ytterligare 50 minuter.

Tips!

Tänk på att alla ugnar är olika så ha koll på bröden mot slutet. Låt svalna på galler innan du skär upp ditt äppelbröd.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?