Äppelglögg, värmande och kryddigt

9 december, 2022

Jag gör gärna äppelglögg på en riktigt god äppelmust och smaksätter den med klassiska julkryddor. Jag tycker äpple passar så fint ihop med julens kryddor och här använder jag både kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika, pomerans och stjärnanis. Det blir fint att lägga tunna äppelskivor i kanna eller glas. Kanelstång och stjärnanis kan också gärna få vara kvar som dekoration.

Vi har flera äppelmusterier här i Roslagen och har ofta en box i matkällaren. Jag tycker det blir snäppet godare om det får stå och dra länge, gärna över natt. En dryck som passar bra att förbereda alltså. Äppelmusten är lika god varm som kall. Servera på adventsmys, efter en vinterpromenad eller om hösten. Kanske du har lyckan att ha must gjord på egna äpplen.

Jag har dukat med glas och glaskanna som köpts i secondhandbutik. Kannan står på ett stjärnformat grytunderlägg som jag köpt av Cissela, en fin vän jag lärt känna tack vare Instagram. Keramikvasen är gjord av Susanne på drejat.se Servetterna har jag dekorerat med servettringar som jag har gjort genom att trä nästintill överblommade hyacinter på sytråd. De håller förstås inte så länge, men fin dekoration och ett sätt att ta tillvara de där hyacinterna som ändå är på väg att ta slut.

Jag hoppas att min kryddiga och värmande äppelglögg ska smaka!

Äppelglögg

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
10-12 mindre glas
Låt gärna dra 6-8 timmar

Värmande gott med en äppelglögg som görs på en riktigt god äppelmust smaksatt med klassiska julkryddor. Äppelmusten är lika god varm som kall.

Ingredienser:

2 liter äppelmust

3 kanelstänger

1 tsk hel kardemumma

1 cm färsk ingefära

10 hela kryddnejlikor

2–3 bitar hel pomerans

1 stjärnanis

Gör så här:

1. Ta fram en stor kastrull och i med både must och alla kryddor.

2. Täck med lock och låt stå i kyl eller på sval plats i minst 6–8 timmar.

Sila bort kryddorna eller plocka upp dem med hålslev.

4. Värm musten och häll på kanna eller flaska.

Dekorera med tunt skurna äppelskivor.

Skriv gärna en rad
  • annelie@blomsterochbakverk.se

    Jag gör gärna äppelglögg på en riktigt god äppelmust och smaksätter den med klassiska julkryddor. Äppelmusten är lika god varm som kall.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?