Äppelsockerkaka, glutenfri med durra- och mandelmjöl

27 september, 2020
äppelsockerkaka glutenfri

Äppelsockerkaka, glutenfri med durra- och mandelmjöl, kan vara något av det enklaste att vispa ihop så här i äppeltider. En klassisk äppelsockerkaka som jag valde att baka med durramjöl och en liten mängd mandelmjöl. Är rätt säker på att det blir lika gott att baka den på bara durra. Eller att ersätta mandelmjölet med rismjöl.

Att äpple smakar gott med kanel känns givet men jag kan såklart inte låta bli att även ha i kardemumma.

äppelsockerkaka glutenfri

Äppelsockerkaka, glutenfri

Ugn 175°
Form med löstagbar kant, Ø 23 cm

150 g smör, rumsvarmt
170 g (2 dl) strösocker
3 ägg
120 g (2 dl) durra
50 g (1 dl) mandelmjöl
1 msk pofiber
2 tsk hel kardemumma, nystött
1 tsk bakpulver
2-3 äpplen
socker och kanel

Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt (hyvla smöret med osthyvel ner i skålen om du har lite bråttom). Värm ugnen till 175°. Ta fram en form med löstagbar kant och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Smöra och bröa sidorna om formen så behöver, men annars räcker det med papper i botten.

Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt (ett par minuter). Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg. Rör ihop mjölerna med kardemumma och bakpulver och. Vänd ner allt det torra i smeten med en slickepott tills allt blandats och inga mjölstråk finns kvar. Skrapa nu ner smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager.

Nu har du antingen förberett äpplena, eller så är du lite snabb och gör det sista momentet nu. Kärna ur, skala och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg i en skål eller djup tallrik, strö över socker och kanel. Vänd om försiktigt så att klyftorna förblir hela. Tryck ner äpplena i smeten i valfritt mönster. Grädda strax nedanför mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Alla ugnar är olika så ha koll mot slutet. Känn med en provsticka att kakan är torr och färdiggräddad. När kakan liksom lossar från kanten så brukar den närma sig färdiggräddat.

äppelsockerkaka glutenfri

Ännu mera äpple

Här finns ett annat recept på en ljuvlig glutenfri äppelkaka bakad på mandel- och durra mjöl. Och här finns ett gott äppelbröd bakat på dinkel. Små goda munsbitar är dessa mandelmassekakor med äpple.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Och du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln!

Skriv gärna en rad
  • Isabella Görloff

    Denna kaka va gudomlig!! Wow! Älskar att man dessutom slapp all glutenfri stärkelse. Sparar och kommer göra igen!

    • annelie@blomsterochbakverk.se

      Men så underbart att höra. Tack för att du tog dig tiden att skriva några rader.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?