Äppeltårta, både vacker och god

30 november, 2019
äppeltårta

Äppeltårta blev det premiär för här hemma i mitt kök. Jag måste säga att även om tårtan är lite pysslig att göra, så är den rolig att baka och smakar så gott! Det är bottnar med smak av kanel och kardemumma. Mellan lagren en äppelkompott och färskostkräm. Alltsammans är täckt med en marängsmörkräm som jag dekorerat med kanderade äppelskivor. Till sist valde jag att strö lite hackade pistagekärnor på toppen.

äppeltårta

Dekoration värdig en äppeltårta

I ärlighetens namn kan jag säga att det var dekorationen med de kanderade och torkade äppelskivorna som fick mitt hjärta att slå dubbla slag. Jag blev så oerhört inspirerad när jag såg denna tårta hos Johannas tårtor och förra helgen blev det äntligen av att baka. Och det kan jag väl säga, att om dekorationen ger en wow-känsla så gör helhetsupplevelsen densamma. Tårtan är så god!

Äppeltårta, lite tips

Det är lite pyssel med bottnar som ska gräddas, kompott som ska kokas, färskostkräm som ska blandas liksom att göra en marängsmörkräm. Och så de där äppelskivorna då som tar sina timmar i ugnen. Jag valde att göra bottnar och fyllning dagen innan den skulle ätas. Jag satte också samman de delarna.

Äppelskivor gjorde jag också dag 1 men behövde faktiskt göra ännu fler dagen därpå, vilket jag märkte först när tårtan skulle dekoreras. Jag rekommenderar dig att göra fler äppelskivor än du tror då de tar sina timmar att torka. Till min tårta gick det åt två plåtar äppelskivor.

Marängsmörkrämen gjorde jag på morgonen dag två och täckte tårtan med ett i mitt tycke lagom lager. Resten lade jag i frysen, den kan tinas och vispas upp  på nytt. Har du inte gjort marängsmörkräm tidigare eller vill läsa på lite tycker jag att Emmas beskrivning är riktigt bra, Så lyckas du med marängsmörkräm. Tänk också på att som Emma skriver ta fram tårtan från kylen i tid, så att marängsmörkrämen blir rumsvarm.

Jag har fått en del frågor om äpplena och jag valde sorten Rubinola. Det är ett vackert äpple som skiftar i rött och gult. Den här sorten oxiderar inte så snabbt så passar alltså utmärkt till dekoration eller inläggningar av olika slag. Jag skivade äpplena med hjälp av en mandolin och såg till att få skivor där skaftet satt kvar. Jag tycker det blev så effektfullt och gav ännu mera karaktär av äpple.

Äppeltårtan blir bara saftig av att stå till sig och håller sig god i upp till en vecka. För det blev en rejäl tårta som räcker till många. Receptet så, ja det är skapat av tårtkreatören Johanna Viberg och finns att hitta här på SVT:s receptsida.

Ännu mera äpplen

Jag tänker att om du gillar äpplen så kanske du vill inspireras av mina mandelmassekakor, glutenfri äppelkaka eller enkla äppelrosor. Det går också fint att använda sökfunktionen längst upp till höger.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?