Äpplets dag med nybakat i Trädgårdsmorgon

25 september, 2021
äpplets dag

Äpplets dag infaller den 25 september och i år bjuder jag på nybakat i Trädgårdsmorgon. Vi bjuder på ett härligt höstavsnitt som ni kan se på Nordiska Trädgårdars facebooksida och jag har på nytt glädjen att hälsa på hos Linda Schilén och Johan Munter i växthuset. När jag var där i våras så pratade vi om både ätbara blommor till bakning och dekoration liksom att baka med odlat.

Nu är hösten här med skördetid för bland annat äpplen och päron. Vi pratar om att ta vara på skörden liksom att man kan göra både mos, must och bakat. Men också att man kan dela med sig om man inte mäktar med att ta hand om allt.

Jag har med mig ett nattjäst dinkelbröd från min bok där jag med tanke på dagens tema använt färskpressad äppeljuice som degvätska istället för vatten. Du kan pressa själv eller köpa i butik. Jag tycker också att det blir gott att riva ner lite äpple i degen.

Jag bjöd dessutom Linda och Johan på en mandelmassekaka med äpple och en päronkaka med färsk ingefära. Och så vispad grädde till det. Jag kan avslöja att kakorna snabbt tog slut, när kamerorna senare hade stängts av. Båda kakorna blev väldigt uppskattade. Jag är själv väldigt förtjust i päronkakan med smak av både ingefära och kardemumma. Jag har förstått att den har blivit en favorit hos många av er som bakar från boken.

Programmet kan ses i efterhand på Trädgårdsmässans hemsida. De vackra keramikfaten med äpplen kommer från keramiker Åsa Olofsson. Bilderna nedan tagna under inspelningen i Linda Schiléns vackra växthus. Johan Munter är florist och har butiken Floristkompaniet.

Firar äpplets dag och bjuder på recept

Jag firar äpplets dag och bjuder på två av recepten från min bok Blomster & bakverk. Vill du inspireras ännu mer av min värld av blomster och bakverk, så finns båda mina böcker i bokhandeln. Jag har också levererat signerade exemplar till ett urval butiker runtom i landet, bara att fråga om du vill veta vart. Här kan du läsa mer om mina böcker hos bokus.com (annonslänk).

Nattjäst dinkelbröd med äpple

1 bröd Ugn 250°

5 g jäst
350 g (3,5 dl) kall färskpressad juice eller must från äpplen (eller kallt vatten)
250 g (4 dl drygt) fullkornsdinkel
250 g (4 dl drygt) siktat dinkel
40 g (1 dl) dinkelflingor
40 g (2 msk) sirap eller honung
2 tsk salt
gärna ett rivet äpple

Rör ihop alla ingredienser utan att jobba degen alltför mycket. Täck sedan bunken och låt jäsa i rumstemperatur över natten, 8–10 timmar.

Värm ugnen till 250°. Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Dra varsamt ut degen till en fyrkant och vik in kanterna mot mitten, hela varvet runt. Nyp därefter till skarven något. Vänd sedan på degen och snurra den medan du varsamt formar den med händerna tills ytan är spänd och fin. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt sedan brödet jäsa i 45 minuter.

Mjöla och snitta brödet. Om du vill kan du dessutom skära tunna skivor av ett äpple, pensla med lite vatten och fästa på brödet som dekoration. Ställ därefter in plåten mitt i ugnen och grädda brödet i ca 25 minuter. Låt sedan brödet svalna på ett galler.

Äppelkaka med massa mandel

8–10 bitar Form Ø 20 cm Ugn 200°

150 g mandelmassa
150 g (1,75 dl) socker
150 g smör, rumsvarmt
3 ägg
60 g (1 dl) vetemjöl
150 g äpplen, skalade och tärnade
40 g (0,5 dl) sötmandel, hackad

FÖR GLUTENFRITT ersätt vetemjölet med 50 g (1 dl) durramjöl

Värm ugnen till 200°. Riv mandelmassan grovt och lägg i en stor skål med sockret. Vispa samman med elvisp och rör sedan in det rumsvarma smöret, lite i taget. Knäck därefter och vispa in ett ägg i taget. Vänd till sist ner mjölet med en slickepott och blanda till en jämn smet.

Klä en form med bakplåtspapper (eller smöra och bröa). Häll smeten i formen. Skär sedan frukten i bitar eller tunna klyftor och fördela ovanpå smeten tillsammans med hackade mandlar. Grädda därefter mitt i ugnen i ca 40–45 minuter tills kakan fått fin färg. Alla ugnar är olika, kolla därför alltid med en provsticka att kakan är helt torr och färdiggräddad. Låt svalna. Jag äter gärna kakan med vaniljsås eller grädde.

Jag hoppas att det smakar och jag hoppas såklart också att vi ses i rutan på äpplets dag. Dessutom ser helgen ut att bli solig och höstvacker. Med andra ord hoppas jag att ni njuter av dagarna, och kanske att det blir en höstfika i trädgården med en nybakad äppelkaka.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Precis som att jag gärna postar boken som present med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?