Årets pelargon 2020: Tango ’Deep Rose with Eye’

26 mars, 2020
årets pelargon 2020

Årets pelargon är zonalpelargonen Tango ’Deep Rose with Eye’. En färgexplosion med intensivt ceriserosaröda blommor som har en vit mitt med rosa strimmor. De övergår i rödaste rött för att sedan avslutas med en rosa blombladskant. En pelargon som verkligen bjuder upp till dans och kommer att lysa upp fint i trädgården.

Årets pelargon presenteras alltid på Nordiska Trädgårdar, men i år har mässan ställts in med anledning av situationen med Corona. Som en följd av detta har jag tillsammans med flera inspiratörer fått den ärofyllda uppgiften att hjälpa till med att presentera årets pelargon för er. Varsågoda!

årets pelargon 2020

Årets pelargon 2020: Tango ’Deep Rose with Eye

Årets pelargon är en enkelblommande sådan i en lysande stark färg som verkligen sprider blomsterglädje. På varje stängel finns många blommor samlade. Blomman har flera dimensioner och ett så fint djup med det vita ögat, de rosaröda strimmorna och den skarpa kanten i rosa. En enkel skönhet i all sin enkelhet. Den här sorten kommer att trivas och blomma rikt i både sol, regn och vind.

Årets pelargon samordnas och kommuniceras via Blomsterfrämjandet. I juryn sitter en namnkunnig skara som skriver så här:

Årets utvalda pelargon är en veritabel färgexplosion. Titta på djupet – med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tre-dimensionellt formspråk från det vitaste till det  djupaste och mustigaste mörkrosa. På fönsterbräda eller i fönsterlåda – lika passande för denna allväderspelargon. Årets utvalda heter Tango Deep Rose With Eye.

Årets presentatör heter Gunnar Kaj, en av våra mest välkända blomsterkreatörer som gjort många uppskattade blomsterutställningar både i Sverige och utomlands. Gunnar tycker mycket om pelargoner, främst för att han tycker att de är så snälla blommor. Gunnar sågs i tv-rutan imorse och när han tillsammans med Malin på Blomsterfrämjandet åkte runt i deras underbara Flower Truck, kolla in här.

årets pelargon 2020

Bästa råden för att lyckas med dina pelargoner

  • Du kan behöva plantera om dina pelargoner. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet.
  • Pelargoner vill ha näring. Enklast är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
  • Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Det går såklart fint att vattna på kvällen men undvik helst att vattna dem mitt på dagen. De klarar torka väldigt bra, men utvecklas bättre när de får ordentligt med vatten.
  • Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

Stötta våra blomsterodlare och ge bort lite blomsterglädje

Årets pelargon finns redo för er ute hos blomsterhandeln. Däremot får du njuta av den inomhus eller i ett uterum ett tag och flytta ut den först när risken för frost är över. Pelargoner är verkligen tacksamma och klarar att man åker hemifrån någon vecka eller om man skulle glömma bort att vattna dem. En riktig trotjänare i min trädgård.

Min farmor hade alltid pelargoner på deras lilla uteplats, gärna Mårbacka, och jag tyckte alltid att det var så fint. Jag har nog fått med mig kärleken till pelargoner därifrån och ska helt klart köpa hem fler ’Deep Rose with Eye’ och plantera i krukor när det är frostfritt.

Det kanske är så i dessa tider att vi behöver just lite blomsterglädje. Köp en blomma till köksbordet eller fönsterbrädan. Ge bort till en granne eller vän. Eller skicka ett blomsterbud till någon som måste hålla sig hemma. Och stötta våra odlare och blomsterhandlare vars säsong börjar nu och som står med välfyllda blomsterbord.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?