Ärtröra, små rara gröna och smarta

7 februari, 2019
ärtröra gröna ärtor

Nu har jag gjort denna ärtröra en längre tid och blivit smått beroende. Så kom jag på att jag inte delat med mig av den här vilket genast behöver åtgärdas! En enkel röra som blir till ett ypperligt gott och smart tillbehör. Varför så smart då? Jo, gröna ärtor odlas i Sverige och fryses ned direkt efter skörd som sker i exakt rätt stund när ärtan är som bäst. Det betyder att näringsvärdet är som högst och allt det bevaras i den frysta ärtan.  Det betyder ju också att vi kan njuta av de gröna ärtorna året om. Visste du att gröna ärtor är rika på både fibrer och protein?

Svenska ekologiska ärtor

Att Sverige är ett ypperligt land för just ärtodling är en stor bonus och väljer du ekologiska väljer du en odling utan syntetiska bekämpningsmedel. Ärtor nämns ofta som klimatsmarta då själva odlingen inte orsakar så stora utsläpp, men däremot kan transporterna ha stor påverkan. I Sverige äter vi ca 1 kilo gröna ärtor per person och år∗ och med tanke på hur mycket viktiga näringsämnen som finns i denna lilla rara ärta så borde vi äta mer av dem. Min gröna ärtröra kanske kan bidra till det.

∗ Källa: sigill.se

ärtröra gröna ärtor

Ärtor istället för avokado

Avokado är en problematisk produkt. Den är känslig i både själva transporten och i hållbarhet. Och i själva odlandet går det åt en hel del vatten. Butikerna har svårt att hantera avokadon och det slängs massor. Alla som någon gång köpt hem avokado vet att det är rena rama lotteriet. Ärtröran här nedan kan du göra som en guacamole eller avokadoröra. I med lite lime, vitlök, tomat, chili och koriander. Ta de smaker du gillar och ta mängd efter vad du gillar. Mixa och smaka dig fram. Framför allt är ärtan betydligt smartare än avokadon.

smörgås med ärtröra och halloumi

Ärtröra med variation

Denna ärtröra bara mixar man ihop, det är enkelt och går snabbt. Man kan variera sig med olika smaksättningar och kryddor, allt efter smak och humör. Man kan göra den mer som en hummus och tillsätta både citron och tahini. Eller mer som en guacamole med lime, vitlök, tomat och koriander. Kanske lite chili. Här är det bara att släppa loss fantasin. Själv äter jag oftast min ärtröra som pålägg eller som en klick grönt och gott tillbehör till maten. Det är också gott att göra en ärtröra och dippa frökexen i. Då brukar jag ha i lite av Krusmyntagårdens persilada (deras variant av kryddan persillade). Mina ”Dagobertare” här ovan är fyllda med ärtröra, smörstekt eldost (svensk variant på halloumi), bladpersilja och gul paprika.

Ärtröra à la Annelie

Frysta gröna ärtor
Oliv- eller rapsolja
Salt och peppar

Häll upp gröna ärtor i värmetålig skål. Mängd efter behov, oftast tar jag en halv påse. Koka upp vatten och häll över de frysta ärtorna, låt stå en minut och häll sedan av vattnet. De behöver inte rinna av så noga. Häll nu ärtorna i en mixer, ringla över olja (börja med ett par matskedar) och krydda. Mixa tills konsistensen är slät eller tills det är så som du vill ha röran. Tillsätt mer olja eller vatten, men ta lite i taget och mixa vidare. Lägg röran i en glasburk med lock och förvara i kylen. Den håller sig fint i upp till två veckor.

Hoppas nu att jag inspirerat er med min gröna ärtröra!

find your inner pease

Måste ju passa på att visa er att man kan leka med ärtorna också, innan man äter dem. Jag kallar bilden Find your inner pease.

Ännu en röra

Om min gröna ärtröra inte passar dig kanske jag kan fresta med en röd röra i form av rödbetshummus på rostade betor?

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?