INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNK
Ätbara blommor till bakning och dekoration pratar jag med Linda och Johan om när jag besöker Trädgårdsmorgon denna lördag. Morgonprogrammet är en del av årets digitala trädgårdsmässa. Linda Schilén och Johan Munter är programledare och jag har gästat programmet både torsdag och lördag. Skulle du missa något avsnitt går det att titta i efterhand på Nordiska Trädgårdars facebooksida. Här kan du ta del av smakproven från torsdagens inslag när vi pratade om att baka med odlat.
Jag bjuder i samband med detta på ett urval recept från min bok och om du ännu inte införskattat ett exemplar är det ett ypperligt tillfälle att göra det just nu då Bokus i samband med trädgårdsmässan har ett exklusivt erbjudande. Under perioden 23-31 mars kostar boken endast 179 kronor (ord. pris 229 kr).

Trädgårdsmorgon, om ätbara blommor
I dagens inslag pratar jag med Linda och Johan om ätbara blommor. Jag skapar ju gärna bilder där jag ofta utgår från ett bröd eller ett bakverk och fyller på med växter och blommor runtomkring. Då tar jag ofta en tur i trädgården och plockar av det gröna och blommande som finns. Jag tycker att växter som läggs PÅ ett bakverk ska vara ätbara. Men att en blomma går att äta är såklart inte detsamma som att den smakar gott eller nödvändigtvis behöver ätas upp. Å andra sidan måste jag vara beredd på att det är någon som stoppar blomman i munnen. Och då får den såklart inte vara giftig.
Mitt bästa tips till dig som vill dekorera dina bakverk med blommor är att du läser på om ätbara blommor. Jag har sett bilder på bakverk som pryds av blommor som absolut inte borde stickas ner i en tårta. Så dubbelkolla alltid. En sida jag tycker är bra för att söka information på är Giftinformationscentralen.
Jag bjuder här på ett smakprov på ett av recepten från boken, en kladdkaka jag hade med mig till dagens program. Vi pratar också i inslaget om att de blommor man dekorerar med helst ska vara obesprutade och uppdrivna på ett bra sätt. Det enklaste är förstås att plocka av det man odlat själv eller att plantorna köpts där man vet hur de är uppdrivna. Jag brukar skaka av blommorna, skölja dem lätt och sen låta dem torka upp och ner på ett hushållspapper. Då brukar eventuella småkryp avlägsna sig. Tänk också på att dekorera med blommor strax innan servering så att de håller sig fräscha så länge som möjligt.
I inslaget dekorerar vi bakverken med penséer, oxalis och blomsterströssel bestående av torkade blommor som blåklint, rosor och solrosor.

Elins kladdkaka med kaffe & choklad
Min kaffe- och baktokiga dotter och jag skapade den här fantastiska kladdkakan när hon var kring tio år. Vi bakade på bara ekologiskt och rättvisemärkt så långt det var möjligt. Som vi har njutit av denna goda kladdkaka genom åren! Ta en lite större kastrull, då smeten blandas direkt däri och tänk på att en kladdkaka helst bara ska röras ihop så det inte kommer in för mycket luft. Dessutom vinner den oftast på att stå i kylen över natten. Med andra ord, perfekt att kunna förbereda.
8–10 bitar Form Ø 23 cm
Ugn 175°
150 g smör
100 g mörk choklad
1 msk snabbkaffepulver, gärna av sorten espresso
215 g (2,5 dl) finkornigt rörsocker eller strösocker
40 g (1 dl) kakao
2 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt
3 ägg
60 g (1 dl) vetemjöl
FÖR GLUTENFRITT ersätt vetemjölet med 1 dl rismjöl
Värm ugnen till 175°. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Smält smöret i en stor kastrull. Lyft av kastrullen från värmen och låt det svalna något. Bryt chokladen i bitar och blanda i smöret tillsammans med kaffepulvret. Rör om.
Blanda socker, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i smör- och kaffeblandningen. Rör sedan ner ett ägg i taget. Vänd till sist ner mjölet. Rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Den ska vara lite lös i mitten. Låt kakan kallna helt och ställ den gärna i kylskåp några timmar eller över natten.
Vispad cappuccinopannacotta
Servera kakan med lättvispad grädde och chokladdoppade kaffebönor. Eller gör som här och toppa kladdkakan med en vispad pannacotta. I boken serverar jag kakan med en cappuccinopannacotta. Men det blir precis lika gott att göra en pannacotta på frysta bär. En god och vacker lösning under vinterhalvåret.
3 gelatinblad
300 g (3 dl) vispgrädde
3 msk socker
1 msk snabbkaffepulver, gärna av sorten espresso
en nypa salt
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Koka upp vispgrädde med socker, kaffepulver och salt. Ta av från plattan. Skaka av gelatinbladen och lägg ett i taget i den varma smeten så att de smälter. Rör om så att det blandas jämnt. Häll över i en skål och låt svalna. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. Ta fram den kalla pannacottan dagen därpå och vispa med elvisp tills den blir fluffig och spritsbar. Därefter är det bara att dekorera!
Exklusivt erbjudande på boken Blomster & bakverk
Bokus erbjuder i samband med trädgårdsmässan ett specialpris på min bok Blomster & bakverk. Under perioden 23-31 mars kostar boken endast 179 kronor (ord. pris 229 kr). Köp boken här.
Ännu mera Blomster&Bakverk
Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Min bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.