Ätbara blommor till dekoration

17 februari, 2023

Ätbara blommor har blivit ett av mina signum eftersom jag älskar att dekorera med blomster och blad. Jag har en grundregel och det är att det som ligger ovanpå bakverket måste vara ätligt. Även om man inte äter den blommiga dekorationen får den inte vara giftig eller orsaka illamående. Och det ska sägas, att det är ju inte för den goda smaken jag dekorerar med blommor utan för att det är vackert för ögat.

frösådda och pressade penséer

Ätbara blommor, bra att tänka på

Att plocka i sin egen trädgård är såklart det bästa av allt. Har du odlat själv vet du vilken jord som använts och att blommorna inte är besprutade. Men det finns såklart handelsträdgårdar som driver upp plantor på ett bra sätt, så fråga. Om du plockar material i naturen, tänk på att undvika ytorna nära vägkanten då både bilar och hundar passerar där.

Om du inte är säker, dubbelkolla alltid. Jag ser ibland att stylister, matkreatörer eller andra inspiratörer använt blommor som inte alls borde stickas ner i en tårta eller dekoreras med. Det finns bra sidor på nätet där du kan hitta tillförlitliga växtregister, bland annat giftinformation.se

Bara för att en blomma är ätlig behöver det som sagt inte betyda att den är god. Jag använder dem mest för att det blir vackert men om en gäst väljer att äta upp blomman ska jag känna mig lugn med det. Det är heller inte alltid som hela blomman är ätbar. Eller god. Det kan också vara så att vissa arter av en blomma kan innehålla ämnen som irriterar. Dubbelkolla alltid och ät måttliga mängder.

Ett bra tips om du vill sticka ner till exempel rosor i en tårta är att först sticka ner stjälken i ett sugrör och sedan sticka ner detta i tårtan. Rosen kommer inte i kontakt med tårtan och det är enkelt att plocka bort dekorationen.

Jag listar här de blommor som kanske är enklast att hitta i trädgård eller natur. Jag brukar skaka av blommorna, skölja av dem lite lätt och sen låta dem torka upp och ner på ett hushållspapper. Då brukar eventuella småkryp avlägsna sig. Tänk också på att dekorera med blommor strax innan servering så att de håller sig fräscha så länge som möjligt.

Hoppas att du blir inspirerad!

Om du vill ladda ner en bild på listan på ätbara blommor kan du göra det här. Varsågod!

kokosmarängbavaroise

mazarin med flädercheesecake

ätbara blommor kladdkaka

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?