Banankaka utan gluten, mjölk eller smör

8 september, 2017
banankaka glutenfri

Så plötsligt låg där tre stora bananer som sannerligen hade sett sina bästa dagar. Har så svårt att slänga ätbart så bestämde mig för att få ihop en banankaka utan gluten, mjölk eller smör. Mandelmjöl och kokosmjöl tänkte jag mig blev en bra mjölmix. Tidigare i veckan hade jag läst att smör gärna kan ersättas med olja och/eller osötat äppelmos. Spännande tyckte jag! Och så ville jag smaksätta kakan med kakao och choklad då familjen i övrigt inte är så förtjusta i just banankaka och jag tänkte då att det kanske kunde få över dem på min sida. Men näe, kakan blev lite för mycket exeperiment för att det skulle gå hem.

Maken uttryckte sig väldigt diplomatiskt men också tydligt att det inte var en kaka i hans smak. Själv tyckte jag kakan blev både saftig och god. Konsistensen ska sägas, blir rätt speciell och det är nog på grund av oljan och äppelmoset. För mig som nästan helt tagit bort vitt socker så blev kakan saftig och god. För andra som gärna vill att det ska smaka sött går den nog inte alls hem.

Tvekade därför lite huvuvida jag skulle publicera receptet här, men jag gör det ändå. Som någon skrev på instagram så är det många som letar efter lite nyttigare recept och om jag så bara hittar en här som bakar min banankaka så har den lite tjänat sitt syfte. Och för egen del har jag receptet sparat här på bloggen för framtiden.

banankaka glutenfri
Turligt nog hade jag precis fått hem en Smakbox och där fanns en Raw chokladkaka som passade utmärkt till denna kaka.

Banankaka utan gluten, mjölk eller smör

150 g (3 dl) mandelmjöl
45 g (1 dl) kokosmjöl
35 g (1 dl) kakao
1 tsk bakpulver
en nypa havssalt

2 ägg
3 mogna bananer, mosade
45 g (0,5 dl) raps- eller olivolja
170 g (1,5 dl) osötat äppelmos

50 raw choklad, hackad

Värm ugnen till 175°.

Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan så länge.

Knäck äggen och vispa upp dem för hand under någon minut. Mosa bananerna med en gaffel och blanda samman bananer, ägg, olja och äppelmos.

Nu är det dags att blanda ihop de torra ingredienserna med de blöta. Vispa runt tills allt är blandat och smeten är helt jämn. Vänd till sist ned den hackade chokladen.

Smörj en sockerkaksform med olja och pudra med kakao. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills den känns genomgräddad.

banankaka glutenfri

Som du kanske ser har jag choklad även utanpå min kaka. Det kom sig av att jag för första gången använde en sockerkaksform jag köpt på loppis och kakan blev väldigt mörk, nästan på gränsen till svart. Misstänker att formen ligger bakom det. Så jag gjorde en ganache genom att hacka kanske 80 g mörk choklad och hälla en espresso över tillsammans med 3-4 msk mandelmjölk. Låt det stå en minut och rör sedan tills ganachen blir jämn och glansig. Häll över kakan. Det blev ju snyggare och framför allt ännu lite godare.

Om du vågar göra min lite nyttigare variant av banankaka skulle det göra mig väldigt glad om du skrev en rad och berättar vad du tycker.

∼ Annelie ∼

 

Skriv gärna en rad
 • Hej igen Annelie! Idag gjorde jag försök 1 med mitt recept. Jag trodde att jag hade teffmjöl hemma, men… ja det blev en annan variant. Jag hade 3 dl durra och 2 dl havremjöl. Jag hade 1,5 msk fiberhusk och en liten aning hirsflingor. och lika mycket havregryn som innan. Smeten sög åt sig vätska och blev torrare. Så jag borde häll i mera vätska. Det blev helt okej. Nästa gång kommer jag att ha i mera yoghurt. Kanske även mera lingonsylt eller även ha i lingon.

  • Hej Nilla, tack för att du berättar! Generellt så behövs mera vätska än vid bakning med gluten men med tanke på att du hade mer flytande ingredienser så var det svårt att veta. Du kan testa med mer yoghurt eller ta en del vatten också. Det låter gott :)

 • Tack! Vad kul! Jag ska prova så snart jag har möjlighet.

 • Hej! Jag har en fråga till dig som är så duktig på att baka glutenfritt. Jag har detta receptet, som jag skulle vilja få hjälp med att göra om till glutenfritt. Vilket/vilka mjölsorter passar bäst att byta ut till i denna typen av bröd? Och hur ska jag tänka med mängden? Jag har psylliumhusk, havremjöl, mandelmjöl, teffmjöl och hirsflingot hemma just nu, kan det duga? Behöver jag ägg? (Jag vill inte ha majsmjöl eller potatismjöl.)
  http://tankebubblor.blogg.se/2014/september/youghurtlimpa-brod-med-dadlar-notter-och-chiafron.html

  • Hej Nilla, tack för fina ord. Spännande att göra om receptet till glutenfritt. Spontant skulle jag nog prova att ersätta dinkelmjölet med hälften teff och hälften fullkornsrismjöl (eller kanske 2 dl teff och 3 dl ris). Låter som att mängden yoghurt tillsammans med lingonsylt och honung ändå kan matcha mängden torra ingredienser, men svårt säga om du kan behöva mer vätska. Tycker du kan prova utan ägg, annars kan en äggvita bättra på konsistensen om du vill testa. Och så skulle jag behålla havregrynen (alternativt använda boveteflingor eller hirsflingor). Och så bör du tillsätta kanske 1,5 msk fiberhusk eller 3 msk psylliumhusk (den första är finmald och den senare grovmald så då krävs mer). Hoppas detta varit till hjälp. Man får prova sig fram helt enkelt. Du får gärna berätta hur det går!

 • Det finns en nisch i efterrätter och bakverk som inte är söta. Det finns ganska dåligt med inspiration på det området. Din banankaka låter därför intressant

  • Så roligt att höra! Har ju en hel del med mindre sött här på bloggen då jag själv äter mycket sådant. Hoppas du hittar mer du tycker om och kika gärna in på kategorin Sött utan socker.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?