Björnbärsmarmelad med lakrits & lime

27 november, 2016
marmelad lakrits björnbär

Inlägg i samarbete med Haupt Lakrits

Något som för mig känns lite lyxigt och som jag njuter av bara vid speciella tillfällen är marmelad. Det kan vara i samband med en hotellfrukost eller afternoon tea, eller tillfället när en klick god marmelad förgyller den där ostbrickan en kväll i gott sällskap. Vanligtvis ställer jag fram min egengjorda fikonmarmelad med citrus men nu har detta pålitliga sällskap fått konkurrens. Jag provade nämligen att göra en marmelad på björnbär smaksatt med lakritspulver och lime. Och det blev alldeles gudomligt gott!

haupt_marmelad_scones_ligg

När Haupt Lakrits frågade om jag ville ta fram ytterligare några recept till dem så visste jag att marmelad var något jag ville prova, så jag satte fart med att provkoka och det krävdes bara två omgångar tills jag var helt nöjd. Lakrits är en väldigt spännande krydda och smaksättning som verkligen kan lyfta smakerna till en ny nivå. Först när jag smakade på bara marmeladen kändes den något stark men tillsammans med en bit ost, ett kex eller nybakad scones så blev det alldeles perfekt. Och lakrits tillsammans med björnbär blev verkligen en fullträff. Mustigt och smakrikt.

haupt_marmelad_ligg

Björnbärsmarmelad med smak av lakrits & lime

500 g (ca 1 liter) björnbär, färska eller frysta och tinade

400 g (ca 4,5 dl) rårörsocker
För en lite mustigare smak, ta hälften mörkt muscovadosocker

1 st lime, rivet skal och saft
1 msk lakritspulver

Börja med att ställa en liten tallrik i frysen. Lägg bär, socker, lime och lakritspulver i en kastrull och rör om. Värm sakta och koka sedan i 5 minuter. Mosa bären lite med en sked mot kanten. Sänk värmen och fortsätt koka på medelvärme i ca 15–25 minuter. Rör om någon gång.

När du ser att marmeladen börjar tjockna, gör marmeladprovet. Ta fram tallriken ur frysen, lägg på en klick marmelad och dra med en sked rakt igenom klicken. Om spåret efter skeden inte fylls igen är marmeladen färdig. Flyter klicken direkt ihop igen behöver marmeladen kokas lite till.

Hur lång koktiden blir är beroende både av pektinet och hur pass mogna bären är, om du använder färska eller frysta bär, liksom hur stor kastrull som används. Ibland får man koka lite längre bara, så gör marmeladprovet lite då och då för att ha koll. Och om nödvändigt, se till att skumma av marmeladen ordentligt.

Se till att ha rengjorda och steriliserade burkar klara. Jag brukar ungefär samtidigt som jag börjar koka marmeladen, ställa in väl rengjorda glasburkar i ugnen och sätta den på 100 grader och sedan ta ut dem när jag är redo för marmeladprovet, så att burkarna är varma när de ska fyllas.

Häll till sist upp marmeladen, fyll burkarna ända upp och skruva åt locket ordentligt. Vänd sedan burkarna upp och ner så att vakuum bildas, då håller marmeladen längre. Öppnad burk förvaras i kyl.

Njut av marmeladen till en lyxig frukost eller fika. Den passar också utmärkt till ostbrickan.

haupt_present_ligg

Och så här i stundande juletid, varför inte koka en sats eller två och göra iordning fina burkar som du ger bort i julklapp. Att få något hemlagat eller hembakat tycker då jag är en sällsynt gåva fylld med massor av kärlek.

På Haupt Lakrits hemsida finns en hel del receptinspiration och även mina tidigare publicerade recept. Och söker du på lakrits här i bloggens sökruta hittar du mer inspiration till att smaksätta med lakrits.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?