Det är blåbärstider och varje år tänker jag att jag ska ut i skog och mark och plocka på mig massvis med blåbär som ska förse mig med god näring hela vintern. Nu blev det inte riktigt så, i år heller, men man och dotter var ute ett par gånger sista semesterveckan så ett par påsar finns det att ta av. Och så har blåbärsbuskarna utanför lekstugan börjat mogna och de är precis lika goda. Och dessutom sådär härligt stora. Vad kan man då göra av sina blåbär, förutom smoothies och blåbärspaj vilket är det mest förekommande hemma i mitt kök. Jo, en blåbärsmoussetårta till exempel.
Den här tårtan har jag alltid gjort med jordgubbar tidigare och den blir succé, varje gång! Både för att den är vacker men främst för att den är så god. Botten är en crunchig sådan med smak av choklad och daim. Och så toppas den med en gräddig och ljuvligt len mousse. Kan tänka mig att både björnbär och hallon blir precis lika bra. Man får bara smaka av moussen så att den inte blir för syrlig. Receptet kommer ursprungligen från ICA Buffé och varianten med jordgubbsmousse finns här på Blomster & Bakverk sedan tidigare.
Blåbärsmoussetårta på chokladbotten
(12-15 bitar)
Botten:
110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning:
5 1/2 gelatinblad
300-350 g frysta blåbär
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Dekoration:
Färska blåbär
Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
Till fyllningen blötläggs gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa bären i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/10 av blåbärspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen (jag fryser alltid min tårta). Tina 4 timmar i rumstemperatur inför serveringen. Toppa tårtan med färska blåbär.
Några tips:
- Istället för att smörja och bröa formen kan du göra som jag, fäst ett bakplåtspapper i botten och klipp bort överflödigt papper. Om du vill kan du smöra kanterna lite. Om tårtan är fryst kan du då enkelt ta bort formens botten, dra bort papperet och lägga tårtan på ett fat.
- Det går alldeles utmärkt att göra tårtan både gluten- och laktosfri. Istället för vetemjöl kan du använda Sempers Fin Mix. Istället för Daim kan man använda hackad mörk choklad. Smör och vispgrädde kan ersättas med antingen laktosfritt eller mjölkfritt alternativ.
- Och när du ställer fram tårtan att tina, lossa på formens kanter innan den tinat för mycket så att det blir en jämn och fin kant.
Hoppas ni alla får en riktigt fin och vacker sensommarhelg. Och att något riktigt gott ställs fram på bordet lagom till trefikat.