Blomsterpill

Julstjärnans dag 12 december

12 december, 2017
julstjärnans dag

Julstjärnans dag

Julstjärnans dag är det idag, den 12 december. Blomsterfrämjandet berättar att i USA har dagen firats sedan 1852. Så här skriver de i ett pressutskick:

”Julstjärnans dag är en dag som hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad av denna växts skönhet att han för 200 år sedan importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Snart spreds julstjärnan med de framträdande röda högbladen i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade därefter 1852 ”Poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats till hans minne den 12 december varje år sedan dess. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen. Att traditionen levt vidare beror säkert både på att julstjärnor är en viktig del av julens traditioner samt att de även är en viktig kultur för många odlare under vinterhalvåret.”

Ett sätt att fira dagen kan förstås vara att lämna över en fin julstjärna till någon man tycker om eller vill göra glad. Det finns massvis med olika sorter och färger och former numera. Själv köper jag alltid hem två stora vita julstjärnor från Slottsträdgården Ulriksdal varje december. Uppdrivna i växthuset och alltid av bästa kvalitet. Tidigare i år fick en rosa stjärna följa med hem från affären, den gick under namnet höststjärna och började säljas lite tidigare.

Inne hos Blomsterfrämjandet kan du läsa ännu mer om julstjärnans dag, hur du ska sköta dina julblommor och framför allt inspireras till en massa vackert.

Dig bjuder jag på ett #anneliesblomsterpill denna julstjärnans dag. Hoppas du blir glad!

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.