Blomstersmör med kryddor, örter eller rödbeta

24 augusti, 2022
blomstersmör

Blomstersmör, bara ordet gör mig lycklig. Jag hade med mig två rullar smör till Nyhetsmorgon förra helgen då jag skulle baka med rotfrukter. När jag är i studion och det är direktsänd teve, så vet jag aldrig helt säkert hur mycket tid jag får eller vilka frågor som programledarna kommer att ställa. Jag hann precis nämna blomstersmöret i det sista inslaget innan sändningstiden var över för denna gång. Så bra då att jag har min egen sida där jag kan bre ut mig och smöret precis som jag vill.

Vill du förresten se mitt senaste besök i köket hos Nyhetsmorgon så finns ett klipp med alla inslag samlade här. Och alla recepten finns på min sida på köket.se

blomstersmör

Blomstersmör på två sätt

100 g smör, rumsvarmt
1 liten kokt rödbeta
färska örter, t ex timjan, rosmarin, oregano, gräslök, salvia
salt och peppar
ätbara blommor

Låt smöret stå framme och bli rumsvarmt. Mosa samman med en gaffel och blanda ner färska örter, salt och peppar samt eventuellt ätbara blommor. Till exempel ringblomma, solros, blåklint eller penséer. Om du vill färga smöret rosa kan du blanda ner lite fint hackad kokt rödbeta. Rödbetan bidrar förstås med smak också.

Lägg ut en bit plastfolie eller bakplåtspapper på arbetsbänken. Strö över örter, blad och blomster. Arbeta ihop smöret med en slickepott och tippa ut det på plastfolien. Försök forma smöret till en rulle redan när du tippar ut det. Klä nu ovansidan med örter, blad och blomster. Ta tag i plastfolien och liksom rulla och tippa över smöret till en ren bit plastfolie. Vik plastfolien över smöret och rulla samman. Tvinna ihop sidorna så att det blir en tajt rulle. Lägg i kylen att stelna.

Jag använde 100 g smör till varje rulle på bilden och det räcker nog gott och väl till 6-8 personer. Servera till nybakat bröd, till rykande varm färskpotatis, något grillat eller annat som smakar gott tillsammans med smör. Förvaras i kylen.

blomstersmör

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Tusen tack för allt det vackra du gör såå inspirerande! ❤️🙏

    • annelie@blomsterochbakverk.se

      Så glad jag blir, tack för värmande ord!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?