Boktips

Baka glutenfritt, en ny bok om glutenfri bakning

26 juni, 2015
 
I brödkorgen, enkla havre- och bovetefrallor.
 
Utbudet av böcker om glutenfri bakning kan man väl säga har ökat markant den senaste tiden. Först ut i min bokhylla var böckerna av Jessica Frej och Maria Blohm, Nytt bröd och Nytt fikabröd. Hade också turen att vinna en plats vid deras lansering av boken Nytt bröd och få höra ännu mer kring vad de lärt sig och hur man ska tänka när man bakar glutenfritt. De har verkligen inspirerat och lärt mig massor. Och snart kommer de ut med sin fjärde bok. Andra böcker i min hylla är Stora boken om naturligt glutenfri bakning och Bröd och kakor: Baka utan gluten. Också inspirerande men inte lika flitigt använda. 
 
En annan person som inspirerat mig med sina recept och tips är Nilla med bloggen Nilla’s Kitchen. Jag hade även nöjet att få träffa och baka tillsammans med Nilla i höstas. När Nilla berättade att hon tillsammans med Susanne Hovenäs arbetade med en bok om glutenfri bakning ville jag självfallet beställa den så snart den kom ut. Och nu har jag både bläddrat i och bakat ur boken. Och den kan varmt rekommenderas!
 
 
Bovetelimpa, ett rejält bröd med härlig skorpa.
 
Boken är pedagogiskt upplagd med många tips och mycket fakta. Det finns även ett avsnitt med surdegsbakning som jag ser fram emot att försöka mig på. Många av bröden bakas med xantangummi och det ger onekligen bröden en annan konsistens. Framför allt blir ytan på brödet riktigt fin vilket höjer smakupplevelsen.
 
 

Kardemummakaka, det är verkligen sommar för mig!
Inspirerades av receptet på sockerkaka från boken men
smaksatte istället med vaniljpulver och nystött kardemumma.
 
 

 Frukostlimpa med pumpafrön, ett riktigt gott och matigt fröbröd.

 
Med andra ord, om du söker inspiration kring glutenfri bakning och vill börja med enkla recept som är lätta att förstå så är Baka glutenfritt absolut en av de böcker som du kan börja med. I helgen tror jag att receptet på Bärpaj ska provas på, då rabarbern fullständigt exploderat i växtkraft. Och så är jag nyfiken på surdegen. Och så måste jag prova receptet på Kanelbullar (som jag ännu inte hittat det perfekta receptet på, och jag vill fortsatt inte använda mjölmixer som jag läser att de flesta använder till sina bullar). Och förresten – receptet på baguetterna är helt fantastiskt bra!
 
Boken får BBBBB (5 av 5) från Blomster&Bakverk ;-)

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.