Bovetegröt med bär, perfekt frukost på burk

25 juni, 2019
bovetegröt

På sommaren älskar jag att äta raw bovetegröt till frukost. Hur gott som helst! Det är en kall gröt som görs genom att man mixar blötlagt helt bovete tillsammans med äpple, bär och kryddor. Det låter kanske konstigt men blir förvånansvärt gott. Det blir dessutom två portioner (minst) av det här receptet, vilket betyder att du antingen kan bjuda någon mer runt frukostbordet eller njuta lyxen att ha ännu en färdig frukost klar i kylskåpet. Visst är det perfekt med frukost på burk!

Tänk bara på att bovetet ska stå i blöt över natt (eller dag) innan du kan göra i ordning gröten. Och innan man använder helt bovete ska det först sköljas i varmt vatten. Läs på förpackningen och använd gärna ekologiskt bovete.

bovetegröt

Bovetegröt med bär

2-3 portioner

2,5 dl helt bovete (låt stå i blöt över natt och skölj igenom på morgonen)
2,5 dl bär, t ex hallon eller blåbär (färska eller frysta och lätt tinade)
1 tärnat äpple
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk honung eller valfritt flytande sötningsmedel (kan uteslutas)

Förberedelse: Mät upp det hela bovetet, lägg det i en sil och skölj igenom noga med varmt vatten. Lägg det nu i en bunke och fyll på med rikligt med kallt vatten. Låt stå i blöt över natt. Skölj igenom bovetet på morgonen och låt rinna av. Självfallet kan du förbereda allt en morgon och göra i ordning gröten på kvällen så att den sedan står klar i kylen morgonen därpå.

Ta nu fram en bra mixer eller matberedare. Blanda bovete, tärnat äpple, bär, vaniljpulver och honung och mixa tills det blir jämnt och liksom lite fluffigt. Låt mixern gå en stund men inte för länge om du vill ha lite struktur kvar i gröten. Du kan behöva stanna maskinen och skrapa ned från kanterna.

Angående frysta bär så rekommenderar Livsmedelsverket att man först kokar utländska frysta hallon. 

Fördela nu gröten i burk eller skål. Jag har sådana  här praktiska glasburkar med lock. Jag brukar toppa min bovetegröt precis innan servering med lite extra bär, granola eller blandade fröer. Om du tycker det är knepigt med kall gröt, låt den stå framme en liten stund på köksbänken innan du äter.

Ännu mera frukost

En annan frukost på burk är overnight oats som rörs ihop kvällen innan, kolla in min variant med stekta päron här. Eller kanske en chiapudding med nicecream.  Här hittar du förresten recept på granola och en samling av mina favoriter.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?