Brända mandlar, sött och knaprigt

13 december, 2022
brända mandlar

Doften av brända mandlar är verkligen något speciellt. Jag förknippar det med marknader, inte bara i juletid, men visst är det särskilt gott den här tiden på året. Doften sprider både värme och sötma en kylig dag.

På marknad kan man se tillagning av brända mandlar i stora fat, men det går precis lika bra att göra hemma i en stor stekpanna. Jag trodde att det var mycket mer krångligt, men jag blev glatt överraskad. På det här enkla sättet smakar det precis lika gott som de mandlar man köper på marknad.

Extra fint blir det förstås att göra små strutar av till exempel vaxat papper, tapet, tårtpapper eller julklappspapper. Ge bort i present eller häng små strutar i granen som en god överraskning.

Sötmandlar köper jag helst ekologiska och från Europa. Att odla mandel kräver enorma mängder vatten vilket blivit ett problem i bland annat Kalifornien. Du kan läsa lite mer om det här. Som konsument tänker jag att man kan ta reda på ursprung och se mandel som en råvara man använder vid speciella tillfällen snarare än till vardags.

Förresten. Om du är mera för salt än sött så kika in till receptet på lakritsmandlar. Helt ljuvliga!

brända mandlar

Brända mandlar

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
10-20 min + tid att svalna

Brända mandlar går fint att göra hemma i en stor stekpanna. På det här enkla sättet smakar det precis lika gott som de mandlar man köper på marknad.

Ingredienser:

100 g (1 dl) vatten

170 g (2 dl) strösocker

200 g (3 dl) sötmandel ekologisk

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

1. Ta fram en stor stekpanna och sätt på medelhög värme.

2. I med vatten, socker, mandlar och vaniljpulver.

3. Rör hela tiden med en träslev tills all vätska avdunstat och mandlarna täcks av ett lager socker. Se till så att det inte bränns, sänk värmen om det behövs.

4. Häll över mandlarna på en stor bricka eller plåt och låt svalna. Förvara i burk med lock.

Tips! Enklaste sätt att rengöra pannan är att hälla i vatten och sätta på högsta värme. Låt koka och häll sedan av och skrubba rent.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?