Doften av brända mandlar är verkligen något speciellt. Jag förknippar det med marknader, inte bara i juletid, men visst är det särskilt gott den här tiden på året. Doften sprider både värme och sötma en kylig dag.
På marknad kan man se tillagning av brända mandlar i stora fat, men det går precis lika bra att göra hemma i en stor stekpanna. Jag trodde att det var mycket mer krångligt, men jag blev glatt överraskad. På det här enkla sättet smakar det precis lika gott som de mandlar man köper på marknad.
Extra fint blir det förstås att göra små strutar av till exempel vaxat papper, tapet, tårtpapper eller julklappspapper. Ge bort i present eller häng små strutar i granen som en god överraskning.
Sötmandlar köper jag helst ekologiska och från Europa. Att odla mandel kräver enorma mängder vatten vilket blivit ett problem i bland annat Kalifornien. Du kan läsa lite mer om det här. Som konsument tänker jag att man kan ta reda på ursprung och se mandel som en råvara man använder vid speciella tillfällen snarare än till vardags.
Förresten. Om du är mera för salt än sött så kika in till receptet på lakritsmandlar. Helt ljuvliga!