Brynt smör lyfter en helt vanlig sockerkaka

29 oktober, 2019
brynt smör sockerkaka

Brynt smör, tänk att något så enkelt kan lyfta något så ordinärt som en helt vanlig sockerkaka. Eller ja, ibland måste man ju faktiskt inte krångla till saker så värst. En helt vanlig sockerkaka är ju så gott. Nybakad, saftig och med den där kola-nöt-aktiga smaken som det brynta smöret ger. Då är jag i fika-himmelen!

Brynt smör, hur gör man?

Att bryna smöret är enkelt men du får passa det så att det inte bränns. Du smälter det som vanligt, använd en tjockbottnad kastrull, på hög värme. Jag svänger liksom runt kastrullen några gånger så att värmen fördelas och så att smöret inte bränns. En del vispar, det går också bra. Låt det puttra på. Efter en stund börjar smöret skumma och då gäller det att vara med, för nu går det undan. Om smöret bränns kommer det bara att smaka bränt. Nu börjar smöret bli brunt under den skummiga ytan, du känner en doft av både nöt och kola, och då drar du direkt kastrullen av värmen och låter det svalna något.

Sen tar du ett helt vanligt sockerkaksrecept och använder brynt smör istället för vanligt smält. Ta en tugga och låt den där smaken av kola och nöt värma smaklökarna. Och vill du ha ett klassiskt sockerkaksrecept kan du använda det här nedanför.

brynt smör sockerkaka

Sockerkaka med brynt smör

Ugn 175°

100 g brynt smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl rårörsocker (strö går också fint)
3,5 dl dinkelsikt
2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 175°. Ta fram en sockerkaksform och smörj och mjöla formen.

Börja med att bryna smöret (läs här ovanför) och ställ det åt sidan. Häll mjölken i smöret. Vispa nu ägg och rårörsocker riktigt vitt och pösigt. Smeten är tillräckligt vispad när du tar lite smet mellan fingertopparna och inte längre känner sockerkristallerna. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Sikta och vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Till sist vänder du ner smör- och mjölkblandningen. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Tänk på att alla ugnar är olika så ha koll mot slutet och känn med en provsticka att kakan är färdig.

Låt kakan svalna i formen i ungefär 10 minuter, sen kan du stjälpa upp den.

Ännu mera mjuka kakor

Om du tycker om mjuka kakor kanske du vill baka min citronkaka med lemon curd och bränd maräng. Eller varför inte en mjuk kaka med blodapelsin och vallmo. En annan god kaka är denna äppelkaka med mandel och durra. Och mjuk pepparkaka med dinkel och lingon kan man ju faktiskt njuta av året om.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?