Bullkalas!

18 augusti, 2013
Ni som följt bloggen ett tag vet att jag just nu håller mig till glutenfritt och provar en massa olika recept. Jag älskar ju att baka och att utesluta vanligt mjöl blev till en utmaning. Har fått lära mig att glutenfritt ofta innebär lösa degar, att man liksom får tänka sockerkaka och baka i formar istället för på traditionellt vis. Det finns lika många bra som mindre bra recept där ute och enda sättet är att prova sig fram. Och det är ju trevligt.

Jag älskar kardemumma och kardemummabullar. Har försökt mig på två recept tidigare men det har inte blivit helt som jag önskat. Smaken har funnits där, men konsistensen saknats och bullarna blir inte så snygga som jag vill. Nåja. Bestämde mig för att ge det ännu ett försök när jag snubblade över ett recept som kommer från Celiakiförbundet, som också finns på Facebook där de lägger upp en hel del bra tips. Och den här gången blev det faktiskt riktigt lyckat. Härlig deg att arbeta med, god smak och hyfsat snygga bullar. Återstår bara att se hur de är och smakar efter att ha varit frysta. Kanske ska gå och tina mig en bulle :)

Glutenfria kanelbullar

50 gram jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap (ljus går bra)
½ tsk salt
150 g smör, mjukt
1 tsk stött kardemumma (jag tog 3-4 tsk)
1 ½ dl kesella
1,7-1,9 liter glutenfri mjölmix
(den minsta mängden brukar räcka)

75 g smör
½ dl socker
1 msk kanel (jag tog 1/2 msk kanel och ett par tsk kardemumma)
pärlsocker

Lös jästen i kall mjölk, tillsätt fiberhusk och låt svälla i ca 10 min. Häll i sirap, kardemumma, salt, mjukt smör och kesella. Häll i nästan all mjölmix, spara lite till utbakningen. Nu måste degen arbetas ordentligt och länge, helst 10 minuter i maskin. Häll ut degen på bakbord och knåda den lite till. Baka ut till bullar på vanligt vis. Rulla ihop och skär bullskivor och lägg i formar. Jäs under bakduk i 2 timmar. Pensla försiktigt med uppvispad äggula och strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader i 12-14 minuter.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?