Butternutpumpasoppa – snäll festmat för känsliga magar

16 april, 2017
butternutpumpasoppa

Då är det dags för förrätt och den andra delen i min meny för känsliga magar, en Butternutpumpasoppa med basilikaolja och rostade pumpakärnor. Har tidigare berättat för er att jag varit med i tidningen Året Runt där det fanns lite att läsa om mig och jag bjöd på Snäll festmat för känsliga magar. Idag kommer här receptet på en härlig soppa som passar utmärkt till förrätt.

Butternutpumpasoppa med basilikaolja och rostade pumpakärnor

4 personer

1 hel butternutpumpa (ca 1,5 kg)
1 stor gul lök (kan uteslutas om du är känslig mot lök)
4 vitlöksklyftor
1 citron, skal och saft
2 dl iMat grädde (eller vanlig)
1 msk honung (eller lönnsirap)
2 tsk ekologisk lant- eller grönsaksbuljong
6 dl vatten
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hel oskalad pumpa, oskalad lök och hela oskalade vitlöksklyftor på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 50 minuter. Vitlöken behöver bara gå med i 20 minuter. Låt sedan lök och pumpa svalna. Dela, kärna ur och gröp ur pumpan med sked. Snitta löken vid roten och kläm ut allt innehåll. Skala vitlöken. Riv nu zesten (det yttersta gula skalet) av citronen.

Lägg pumpa, lök, vitlök, citronzest, grädde och honung i en matberedare och mixa till en tjock puré. Koka upp vatten med buljong. Rör ner purén i buljongen och smaka av med pressad citron, salt och peppar. Låt soppan bli varm och servera med basilikaolja, rostade pumpakärnor och en skiva bröd.

Tillbehör:

Rosta pumpakärnor i torr och varm stekpanna tills de får lite färg. Strö över lite flingsalt och låt dem svalna. Basilikaoljan gör du genom att ta en halv deciliter god olivolja till en deciliter basilikablad (eller annan ört) och 1-2 kryddmått salt och kör sedan snabbt ihop allt med mixerstav.

Vintips:

Marie d’Alsace (ekologiskt, 12244) 85 kr

Säsongen för butternutpumpa är över nu men det här receptet kan du gärna spara. (Receptet har publicerats tidigare på bloggen.) Älskar smaken och just att man rostar pumpan gör att hela anrättningen lyfts ett snäpp. Soppan kan såklart serveras som huvudrätt också tillsammans med nybakat bröd. Hoppas det smakar!

Fotograf samtliga bilder i Året Runt och detta inlägg är Lina Eidenberg Adamo.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?