Cheesecake med blåbär och kardemumma – ännu en raw food-godsak

15 maj, 2014

Cheesecake med blåbär och kardemumma är ännu en raw food-godsak till samlingen. Det är ju så himla gott, enkelt och vackert. De förvaras i frysen så då kan du dessutom alltid vara redo att bjuda på en raw godsak. Tänk bara på att cashewnötterna behöver ligga i blöt innan du kan köra igång.

Cheesecake med blåbär och kardemumma

Botten

knappt 2 dl nötter (jag tog 1 dl pistage och en knapp dl sötmandel)
5-6 st dadlar
en nypa havssalt

Fyllning

ca 450-500 g (6,5-7 dl) blåbär, färska eller frysta och lätt tinade
200 g (4 dl) cashewnötter, blötlagda minst 5 timmar
70 g (0,75 dl) kokosolja
105 g (0,75 dl) honung eller lönnsirap
1 citron, pressad saft
2 tsk hel kardemumma, stöts i mortel
0,5 tsk vaniljextrakt
en nypa salt

Släng nötter, dadlar och salt i en matberedare. Mixa tills du har en någorlunda jämn massa, det tar några minuter. Se till att inte mixa för mycket utan stanna maskinen och kolla massan då och då. När du kan forma en liten boll av massan med fingrarna är konsistensen perfekt. Fördela blandningen i botten av 8 små formar och tryck till. Diska ur matberedaren och fortsätt med fyllningen.

Värm kokosolja i en liten kastrull på låg värme tills den blir flytande. Om du använder fast honung kan du låta det smälta med. Annars blandar du samman den smälta kokosoljan med flytande honung eller lönnsirap. Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj av dem lite snabbt. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör på högsta nivå tills det blivit en mjuk och smidig fyllning. Fördela smeten över bottnarna och jämna till ytan genom att skaka lite på formen. Ställ i frysen att stelna. De tinar ganska så snabbt och toppenbra att ha en laddning i frysen.

Alla som var med och provsmakade godsaken gillade den mycket. Jag tycker det blev en härlig smakkombination med blåbär och kardemumma, så detta är min favorit.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?