Cheesecake med salt kolatäcke och lakritskräm

4 oktober, 2018
cheesecake med salt kolatäcke och lakritskräm

Cheesecake med salt kolatäcke och lakritskräm, hur gott låter inte det! För att förstärka smakerna av kola och lakrits dekorerade jag med praliner och min lakrits- och mandelkräm. Gjorde en halv sats, men vill du gå loss och spritsa hela kakan är det bättre att göra en hel sats.

Receptet på cheesecaken hittade jag i tidningen Journal Chocolat (nr 1-2, 2017). Fyra uppslag recept och fin intervju med Johanna Ljungsberg och Conditori Nordpolen, denna lilla pärla i Vara.  Jag fick så många kommentarer när jag lade upp bilden att jag frågade Johanna om jag fick dela receptet här. Och det fick jag! Johanna är för övrigt en inspirerande konditor som jag rekommenderar er att följa på Instagram @sma_sota_drommar

Det går utmärkt att göra cheesecaken glutenfri genom att ersätta digestivekexen med glutenfria sådana.

cheesecake med salt kolatäcke och lakritskräm

Cheesecake med salt kolatäcke och lakritskräm

12 bitar
Ugn 160°

Botten

200 g digestivekex (glutenfria för glutenfritt)
100 g smör

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan. Kör kexen i en matberedare eller mortla tills det krossats. Häll smöret över smulorna och blanda samman till en smet. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant (24 cm). Grädda i ca 10-15 minuter. Under tiden görs fyllningen.

Fyllning

400 g färskost, rumsvarm
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
en nypa salt
2 ägg, rumsvarma
1 msk majsstärkelse

Ta fram alla ingredienser i tid så att de har rumstemperatur. Vispa färskosten med elvisp på låg hastighet. Den ska bli mjuk och smidig utan att det vispas in för mycket luft. Tillsätt socker, vaniljsocker, citronsaft och salt. Vispa samman. Vispa in äggen, ett i taget. Till sist i med majsstärkelsen och rör snabbt ihop till en jämn smet. Fördela smeten över gräddade botten och grädda i 160° i 30 minuter eller tills den har stelnat. Låt svalna. Under tiden kan du förbereda kolasåsen.

Saltkolasås

1 dl farinsocker
1,75 dl grädde
flingsalt

Lägg farinsocker och grädde i en kastrull och låt småkoka i ca 10 minuter. Rör om hela tiden. Låt såsen svalna och häll den sedan över kakan. Nu är det dags att ställa kakan i kylen och den blir alltså bara bättre av att stå över natt. Dekorationen kan du också göra dagen innan eller samma dag som kakan ska ätas. Kom ihåg också att strö lite flingsalt över innan servering.

Lakrits- och mandelkräm (dekoration)

50 g rumsvarmt smör
1,5 msk mandelsmör
0,5-1 tsk lakritspulver
75 g florsocker
0,25 dl grädde

Vispa det rumsvarma smöret i någon minut. Tillsätt mandelsmör och lakritspulver, vispa samman. Ha nu i florsockret, lite i taget. Till sist tillsätter du grädden, tills konsistensen känns bra. Om den känns för tunn, ha i lite mer florsocker. Om den känns för tjock, ta i lite mer grädde eller mandelsmör. Häll i spritspåse och låt krämen sätta sig. Jag brukar provspritsa en bit för att se att den håller ihop fint. Krämen kan förberedas och förvaras i kyl, men ta fram den en stund i rumsvärme innan du ska spritsa den.

Några tips

Denna cheesecake är perfekt att förbereda dagen innan den ska ätas. Om du vill dekorera med krämen går det också fint dagen innan men lika bra samma dag. Här valde jag att också dekorera med pralinen Dulce från Haupt och med blomsterströssel från Add:Wise. Självfallet kan du servera kakan som den är tillsammans med lättvispad grädde, kanske några bär och annan ätbar dekoration.

Första gången jag bakade denna cheesecake hade jag många bakverk på gång i mitt kök vilket medförde att cheesecaken blev stående ett tag innan kolasåsen hälldes över. Effekten av det blev att kolatäcket liksom blev som ett löst lager ovanpå kakan. Den här gången hällde jag såsen över kakan när den precis hade svalnat. Blev mycket bättre.

Hoppas nu det ska smaka!

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?