Chiapudding – på många sätt

29 oktober, 2014

 

Chiapudding till frukost är ni många som frågar om på instagram. Och jag har ju skrivit några olika recept här på bloggen tidigare. Massor av frukosttips finns samlat i kategorin Recept frukost. Och så har jag ju min alldeles egna hashtag #anneliesfrukost på instagram. Chiapudding kan verkligen varieras och det är nästan lättare att prova sig fram bland olika recept för att hitta sin favorit. Smaken är som bekant olika. För det ska sägas, att chiapuddingen har en speciell konsistens som många har svårt för. En del blandar i en mosad banan eller avocado. En del gör puddingen på kokosmjölk och andra på osötad mandelmjölk. En del tycker om att blanda i kryddor som ingefära eller kanel och kardemumma. Och andra föredrar att blanda i bär. Och så toppar man gärna med något gott. Granola, färska bär, solros- och pumpafrön, quinoapuffar, rabarberkompott, rostade kokosflarn, frukt. Det du gillar.

Sedan jag läste tipset att mixa sin chiapudding med stavmixer eller matberedare gör jag det numera varje gång. Det blir en fastare konsistens vilket jag gillar. Numera utgår jag från detta grundrecept:

4 msk chiafrön
2,5 dl osötad mandelmjölk eller kokos/rismjölk

Sen kan jag smaksätta med 0,5 tsk vaniljpulver och efter smak kanel, kardemumma, ingefära, gurkmeja eller liknande. Vill du göra en lite lyxig start på morgonen eller kanske servera chiapuddingen som ett mellanmål eller en dessert, kan du blanda i 1,5 msk raw cacao/kakao. Det blir mums.

Det alldeles underbara med en frukost som chiapudding är att den ska stå i kylen över natt. Jag kallar det ’frukost på burk’. Att röra ihop frukosten på kvällen, ställa in burken i kylen och sen bara plocka fram en färdig frukost på morgonen som bara ska toppas med lite godsaker är verkligen perfekt. Tycker du om bär går det finfint att blanda i en näve frysta bär i puddingen på kvällen. Sen föredrar jag att plocka fram min pudding direkt på morgonen så att den blir lite rumsvarm medan jag gör mina morgonrutiner.

Chiafröet har jag skrivit om tidigare, detta superfrö med massor av omega-3 och andra nyttigheter. Gör jag inte chiapudding ser jag till att blanda i ett par teskedar i min smoothie eller morgonjuice. Omega-3 är något vi alla behöver extra av. Och hellre så här i fröform än som kosttillskott tänker jag.

Sådär, nu hoppas jag ni fått lite extra inspiration à la chiapudding. Prova gärna och berätta vad du tycker – det kanske blir en ny favorit♥

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?