Choklad- och zucchinikaka är ett osedvanligt gott sätt att ta tillvara zucchini. Zucchini är en sådan där grönsak som gärna tar över i odlingen och man vet till slut inte vad man ska göra med all zucchini. Att baka med den är en ypperlig idé. Zucchinin bidrar inte med smak men det blir härligt saftigt.
Jag brukar skörda zucchini när de är kring 20 cm. Ibland kan de växa sig riktigt stora och då innehåller de mer vätska och ofta större kärnor. Då kan du behöva krama ur den rivna zucchinin lätt. I vanliga fall behövs det inte alls utan då är det saftigheten vi vill åt. Jag lägger rivna zucchinin i en skål och mäter upp rätt mängd utan att packa ihop den.
Choklad- och zucchinikaka i långpanna.
Jag bakar kakan i en liten långpanna och då räcker den till många. Håller sig saftig i flera dagar men kan också frysas. Kakan är också enkel att röra ihop och du behöver ingen elvisp.
Jag gjorde en enkel chokladglasyr på det jag hade hemma. Kakan är god bara som den är, men glasyren gör verkligen inte saken sämre. Kan tänka mig att glasyren man gör till kärleksmums också skulle passa finfint här. Och det är säkert gott att äta kakan som den är tillsammans med färska bär och vispgrädde. Eller glass!
Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att ta tillvara all zucchini än att baka med den. Hoppas att det smakar!
P.S. Här finns flera tips för dig som har en massa zucchini att skörda i trädgårdslandet. Och du, hinner du inte med att skörda och äta allt är jag säker på att en granne eller god vän blir glad om du delar med dig.