Choklad- och zucchinikaka i långpanna

6 augusti, 2023
Choklad- och zucchinikaka

Choklad- och zucchinikaka är ett osedvanligt gott sätt att ta tillvara zucchini.  Zucchini är en sådan där grönsak som gärna tar över i odlingen och man vet till slut inte vad man ska göra med all zucchini. Att baka med den är en ypperlig idé. Zucchinin bidrar inte med smak men det blir härligt saftigt.

Jag brukar skörda zucchini när de är kring 20 cm. Ibland kan de växa sig riktigt stora och då innehåller de mer vätska och ofta större kärnor. Då kan du behöva krama ur den rivna zucchinin lätt. I vanliga fall behövs det inte alls utan då är det saftigheten vi vill åt. Jag lägger rivna zucchinin i en skål och mäter upp rätt mängd utan att packa ihop den.

Choklad- och zucchinikaka

Choklad- och zucchinikaka i långpanna.

Jag bakar kakan i en liten långpanna och då räcker den till många. Håller sig saftig i flera dagar men kan också frysas. Kakan är också enkel att röra ihop och du behöver ingen elvisp.

Jag gjorde en enkel chokladglasyr på det jag hade hemma. Kakan är god bara som den är, men glasyren gör verkligen inte saken sämre. Kan tänka mig att glasyren man gör till kärleksmums också skulle passa finfint här. Och det är säkert gott att äta kakan som den är tillsammans med färska bär och vispgrädde. Eller glass!

Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att ta tillvara all zucchini än att baka med den. Hoppas att det smakar!

P.S. Här finns flera tips för dig som har en massa zucchini att skörda i trädgårdslandet. Och du, hinner du inte med att skörda och äta allt är jag säker på att en granne eller god vän blir glad om du delar med dig.

Choklad- och zucchinikaka

Choklad- och zucchinikaka

Choklad- och zucchinikaka i långpanna

Ett recept från blomsterochbakverk.se
3.9/5(7)
20-24 bitar
30 minuter + gräddningstid

Riv ner zucchini i smeten och du får en riktigt härlig och saftig chokladkaka. Toppa med chokladglasyr och det blir ännu lite godare.

Ingredienser:

Chokladkaka

250 g (5 dl) grovt riven zucchini

120 g smör, smält

115 g (1,25 dl) rapsolja

125 g (1,25 dl) yoghurt 10 % (alt crème fraiche eller gräddfil)

4 ägg

255 g (3 dl) strösocker

240 g (4 dl) vetemjöl

40 g (1 dl) kakao

2 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

1 tsk salt

150-200 g chokladknappar

Chokladglasyr

200 g choklad 55%, grovt hackad

200 g (2 dl) vispgrädde

1 msk smör

Gör så här:

Chokladkaka

1. Värm ugnen till 175°.

2. Ta fram en form som är ca 25×35 cm. Smöra eller klä med bakplåtspapper.

3. Riv zucchinin grovt. Skala om du vill.

4. Smält smöret på medelvärme. Ställ åt sidan.

5. Ta fram en stor bunke. Häll i smält smör, olja, yoghurt och ägg. Rör snabbt ihop med visp eller slickepott.

6. Tillsätt socker och vispa ihop tills allt blandats.

7. Blanda ihop mjöl med kakao, bikarbonat, bakpulver och salt. Häll det torra i äggsmeten och vänd ner eller vispa tills allt blandats.

8. Vänd till sist ner både riven zucchini och chokladknappar med en slickepott.

9. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med provsticka i mitten att kakan är genomgräddad. Stickan ska vara torr.

10. Låt svalna helt på galler.

Chokladglasyr

1. Grovhacka chokladen.

2. Koka upp grädden på svag värme och lyft från plattan precis när det ska till att koka.

3. Lägg ner chokladen och rör till en slät chokladkräm.

4. Tillsätt smöret och rör tills det smält.

5. Plasta och låt stå i rumstemperatur tills den tjocknar lite. Placera den kalla kakan i formen igen, häll över glasyren och sätt in i kylen ett par timmar så att den stelnar helt.

6. Dekorera med flagad mandel, kokos, strössel, chokladspån eller annat du tycker om.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?