Chokladmousse, snabb och enkel dessert på bara 3 ingredienser

18 november, 2016
chokladmousse 3 ingredienser

Ibland vill man bara röra ihop den allra enklaste av desserter och fort får det gärna gå. Eller så kan det hända att man rätt sent kommer på att man vill ha en dessert till kvällen och då passar en chokladmousse perfekt. Eller, ja, en chokladmousse passar väl egentligen alltid perfekt. Till just den här enkla och snabba desserten behövs dessutom bara tre ingredienser. Choklad och ägg finns i princip alltid hemma i vårt kök men grädden kan jag behöva gå och handla. Och så här enkelt är det:

chokladmousse enkel

Chokladmousse

4 portioner

200 g mörk choklad, 70%
2 dl vispgrädde
2 st äggulor

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Smält chokladen över vattenbad genom att placera skålen över en kastrull med uppkokat vatten. Stäng sedan av värmen. Om det behövs, sätter du plattan på låg värme tills chokladen mjuknat helt. Rör tills helt smält. Lyft bort skålen och ställ på arbetsbänken så att chokladen svalnar innan äggen tillsätts.

Vispa grädden ganska hårt. Rör ner äggulorna, en i taget, i den smälta chokladen. Vänd sedan försiktigt ner grädden, börja med lite grann och arbeta sedan in resten. Klicka eller spritsa moussen i serveringsglas och dekorera med något som finns tillhands. Låt moussen stå i kylen minst en timme före servering. Om du låter den stå längre, se till att den tas ut i god tid innan servering då den annars blir rätt hård i konsistensen.

chokladmousse snabb och enkel dessert

Just vid detta tillfälle hade vi en påse fina tryfflar stående som jag toppade moussen med. Man kan också ta ett par deciliter hallon (färska eller frysta och tinade) och mosa med 1-2 msk råsocker (eller kokossocker) och lägga på toppen. Blir himla gott. Och vackert!

En enkel dessert med lyxig känsla. Hoppas att jag inspirerat till en god helg.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?