Chokladsnitt, en klassisk småkaka

28 januari, 2022
chokladsnitt

Chokladsnitt har alltid varit en favorit hos mig på kakfatet. Numera gör jag längderna tjockare, så att de blir mjuka och chokladigt goda. När jag var yngre gjorde jag dem tunnare, penslade med ägg och strödde över pärlsocker. Den här varianten tycker jag blir så mycket godare. Lite mjuksegt liksom med mycket smak av choklad.

Denna gång strödde jag flingsalt över en av de nygräddade längderna. Jättegott! Man kan också ringla över smält choklad. Eller äta dem precis som de är!

chokladsnitt
chokladsnitt

Chokladsnitt

Ugn 175°

200 g rumsvarmt smör
170 g (2 dl) strösocker
1 ägg
300 g (5 dl) vetemjöl
30 g (0,75 dl) kakao
1 tsk bakpulver
ev flingsalt eller smält choklad till dekoration

Värm ugnen till 175 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Ta fram smöret i god tid så att det hinner bli rumsvarmt. Behöver du skynda på, är bästa tipset att hyvla smöret. Då går det lite snabbare.

Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt ägget och vispa in lite snabbt. Blanda vetemjöl med kakao och bakpulver. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa på låg-medelfart tills degen går ihop. I början är det små smulor som allt eftersom blir större (du kan behöva öka farten på elvispen ett snäpp). Sluta vispa när det börjar bli en formbar deg som håller ihop.

Arbeta ihop det sista på lätt mjölad bakbänk. Dela i tre lika stora delar, mina vägde ca 250 g per del. Rulla ut till längder, lika långa som plåten. Lägg på plåt med mellanrum. Eftersom de är så tjocka kommer de inte att flyta ut så mycket. Jämna till längderna och tryck till lite lätt ovanpå, med fingertopparna eller en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Ta ut plåten och låt stå en liten stund. Strö eventuellt över lite flingsalt. Skär längderna till snittar innan degen svalnat för mycket. Låt kakorna kallna helt på plåten. Förvaras i burk med lock. Går fint att frysa.

chokladsnitt

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?