Citron- och marängpaj

5 april, 2023
citron-och marängpaj

Citron- och marängpaj är en favorit bland favoriter när det gäller söta bakverk. Den här varianten passar dig som gillar genvägar då den görs på ett mycket enklare sätt med sötad kondenserad mjölk. Syrligt och sött på bästa sätt!

Citron- och marängpaj

När jag var i övre tonåren bakade jag för första gången en citron- och marängpaj. Om jag minns rätt var receptet från Vår kokbok och jag blev helt knockad av både smakerna och utseendet. Jag tänker att det nog också var ett av de första lite mer avancerade recept som jag bakade efter.

En klassisk citron- och marängpaj har flera moment och kräver lite mer. Man ska baka ett pajskal, koka en citronkräm och så till sist toppa härligheten med en maräng. Den här pajen gör jag med krossade digestivekex som botten och själva citronkrämen ska bara blandas ihop och gräddas. Med marängen blir det extra gott och festligt, men det går att hoppa över det steget och servera pajen med lättvispad grädde istället.

Se till att välja rätt burk på hyllan, den sötade kondenserade mjölken. Inte den karamelliserade, som också går under namnet dulce de leche.

Receptet finns med i min bok Baka & ta tillvara och för att fira påsken och våren, bjuder jag på det även här. Här kan du också se hur det går till när jag bakar pajen.

Tips!

Om du vill läsa lite mera om att spritsa och ta del av mina bästa tips kan du klicka dig vidare hit.

citron-och marängpaj

Citron- och marängpaj

Ett recept från blomsterochbakverk.se
2.6/5(8)
8-10 st
1,5 timme

Citron- och marängpaj är en favorit bland favoriter när det gäller söta bakverk. Den här varianten passar dig som gillar genvägar då den görs på ett mycket enklare sätt med sötad kondenserad mjölk. Syrligt och sött på bästa sätt!

Ingredienser:

Botten

200 g digestivekex, eller 135 g kex (9 st) + 60 g (1 dl) salta rostade mandlar

100 g smält smör

Fyllning

400 g (1 burk) sötad kondenserad mjölk

3–4 citroner, 125 g (1,25 dl) pressad citronsaft + rivet skal från 1 citron

2 ägg

2 äggulor

2 tsk vaniljsocker

Maräng

2 äggvitor

170 g (2 dl) strösocker

Gör så här:

Botten

1. Värm ugnen till 175°.

2. Mixa kex och ev mandlar i en matberedare. Det får gärna vara lite större mandelbitar kvar.

3. Blanda med smält smör.

4. Tryck ut i en form (20 cm), även upp på kanterna, och packa kexmassan ordentligt.

5. Grädda i 8–10 minuter och ställ att svalna.

Fyllning

1. Sänk ugnsvärmen till 150°.

2. Vispa försiktigt samman kondenserad mjölk med citron, ägg och vaniljsocker. Låt stå i 10 minuter så att citronen ger smak.

3. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Fyllningen ska inte få färg och den får gärna vara lite lös i mitten, men se till att kanterna stannat.

4. Låt kallna på ett galler. Ställ i kyl minst 1 timme före servering.

Maräng

1. Förbered ett vattenbad och en värmetålig skål som kan placeras ovanpå kastrullen utan att röra vid vattnet.

2. Häll äggvitorna i skålen och vispa till fasta toppar. Ha i strösocker, lite i taget, under vispning.

3. Flytta över skålen till kastrullen (sänk värmen om det behövs) och fortsätt vispa över vattenbad på medelhastighet tills sockerkristallerna lösts upp och smeten är blank.

4. Lyft av skålen och fortsätt vispa på medelfart tills marängen svalnat helt.

5. Spritsa eller bred ut marängen och bränn av om du vill.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?