Citrongrottor med vallmo (glutenfria)

16 mars, 2021
citrongrottor med vallmo

Citrongrottor med vallmo. Det är ju genialiskt att kombinera den bästa småkakan med en av mina favoritsmaksättningar, citron. Och som här, i form av lemon curd. Dessa grottor är verkligen godaste glutenfria småkakan. Smälter i munnen, är en lagom munsbit, går snabbt och enkelt att baka och kan dessutom frysas och tinar på ett kick.

Originalet är förstås Hallongrottor och jag har ju gjort om kakan med både lakrits och björnbär, saffran och hjortron och pepparkaka och lingon. Men så plötsligt kom denna idé till mig när jag såg en bortglömd burk med lemon curd i skåpet. Smaken av citron och vallmo känns också så frisk och härlig till den där kaffen på trappan i solen som man längtar så vansinnigt mycket till nu. Kanske dessa små soliga kakor kan framkalla lite vårkänslor!

Citrongrottor med vallmo

25 st

120 g (knappt 2,5 dl) mandelmjöl
100 g (2 dl) majsstärkelse
100 g rumsvarmt smör
50 g (drygt 0,5 dl) strösocker
30 g (0,5 dl) majsmjöl
2 msk vallmofrön
1 msk rivet citronskal
1 msk pressad saft av citron
2 tsk vaniljsocker

Fyllning: Lemon curd eller en något mindre söt citronkräm
Små kakformar

Värm ugnen till 200 grader. Blanda ihop allt utom fyllning till en deg (använd elvisp eller händerna). Dela degen i 25 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll, lägg en boll i varje form och placera på en plåt. Tryck en liten grop i varje boll. Spritsa eller lägg med hjälp av en sked en liten klick citronkräm i varje hål. Strö på lite extra vallmofrön om du vill. Grädda i ugnen i ca 10-12 minuter tills de fått lite färg och ser genomgräddade ut.

Mandelmjöl är tacksamt att baka glutenfritt med. Men jag vet att många är allergiska. Därför tipsar jag gärna om att istället för mandelmjöl mala naturella solroskärnor till ett mjöl, något som flera provat med lyckat resultat.

Så gott!

I vanlig ordning vill jag nämna att det här originalreceptet kan jag tacka bakvännerna Jessica Frej och Maria Blohm för. Det publicerades i deras andra bok, Nytt fikabröd. Jag hade jag glädjen att få baka tillsammans med dem och ett par andra bloggvänner för flera år sedan och i samband med det fick jag lov att publicera receptet här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Citrongrottor låter jättegott! Och så himla bra idé. Jag har nog aldrig riktigt tänkt på att man kan göra annat än hallongrottor, men nu fick jag massor av bra idéer. Men först måste jag nästan testa det här receptet!

    • Åh det var roligt att höra, tack! Jag älskar det här grundreceptet och blir så glad varje gång jag kommer på olika varianter med smaker. De här blev så goda!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?