Citrustider och 7 favoriter till kakfatet

31 januari, 2020
citrustider blodapelsin stilleben

Citrustider är ljuvliga tider! Det finns några riktigt goda favoriter till bakverk här hos mig och jag tänkte jag skulle lyfta fram sju av dem. Men först lite om citrus. Så länge jag kan minnas har jag älskat all form av citrus men särskilt citron. Den där skivan eller klyftan som ofta ligger som dekoration äter jag alltid upp. Tror att kärleken till det syrliga kommer i rakt nedåtstigande led från pappa och farmor. Det är jag då rakt inte sur för!

fikonmarmelad med citrus och kanel

Citrustider och värt att veta

Vi importerar ju citrusfrukter året om men de är som allra bäst nu på vintern. Då kommer de från norra halvklotet och är som bäst i både smak och saftighet. Blodapelsiner är ju så goda men visste du att de innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin som en vanlig apelsin? En stor apelsin innehåller dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen.

Ifjol när jag köpte hem blodapelsiner och blev så besviken att de var mer gula än röda fick jag lära mig att hemligheten bakom den blodröda frukten är kalla nätter och varma dagar. Ju kallare nätter desto rödare apelsiner. Därför blir frukten rödare ju längre in vi kommer på dess korta säsong. De allra bästa växer på Etnas lavarika sluttningar på Sicilien.

Ett tips som jag fått och ska utforska mer är att förvara all citrusfrukt i kylen och då den svala delen. Så gör jag med citron men apelsiner har alltid fått ligga framme. Man får ta fram ett par i taget för en kall apelsin eller clementin vill man inte sätta tänderna i, men om de får ligga framme är risken större att de torkar. Ligger de svalt behåller de sin saftighet vilket man ju vill. Logiskt såklart.

saft rosa fläder citroner

När du väljer apelsiner ska du ta de som känns tunga. De har vatten kvar i sig och är saftiga. Apelsiner med stor ”navel” är sötare än andra sorter. Man kan pressa och rulla lime och citron mot köksbänken innan man pressar dem för att få ut mer saft. Det vita skalet på apelsin, grape, lime och citron smakar beskt så skär bort det. Om du ska använda skalet, se då verkligen till att köpa ekologisk citrus som inte får beläggas med vax.

Sju favoriter till kakfatet i citrustider

Nu  kommer här ett urval bakverk med smak av citrus, alla bakade på naturligt glutenfria mjöler. Hoppas det smakar!

citrongrottor med vallmo

Så makalöst gott att kombinera den bästa småkakan med en av mina favoritsmaksättningar. Dessutom den godaste glutenfria småkakan som faller alla i smaken.  Här finns receptet på Citrongrottor med vallmo.

mjuk kaka med blodapelsin och vallmo glutenfri

Om du som jag älskar kombinationen citron och vallmo kanske du har ett favoritrecept. Prova att ersätta citronen med söt och saftig apelsin nästa gång. Eller baka denna – mjuk kaka med blodapelsin och vallmo.

mandelkakor med citron

De här mandelkakorna är ni så många som bakat och jag förstår er. De är L J U V L I G A helt enkelt. Här hittar du receptet på mandelkakor med citron.

mandelkakor med saffran och apelsin

Och denna variant är precis lika (om inte ännu mer) magisk – mandelkakor med saffran och apelsin.

Annars kanske en söt liten bakelse fylld med len citronkräm kan passa? Här hittar du mina glutenfria tarteletter med citronkräm (men tipsar även om att fylla dem med färdig dulce de leche.

mjuk blodapelsinkaka glutenfri

En enkel sockerkaka med smak av kardemumma som dekorerad med apelsinskivor får en helt ny look. Ett roligt sätt att dekorera sina mjuka kakor. Här hittar du mjuk blodapelsinkaka med kardemumma.

Och allra sist ut, denna mjuksega kaka som passar dig som undviker både gluten, mjölkprotein och vitt socker. Kakorna är smaksatta med det goda lakritspulvret och toppade med en bit mjuk lakrits (tänk bara på att lakrits kan innehålla vete). Klicka dig vidare här till mina Lakrits- och citronkakor, veganska och glutenfria.

Hoppas nu att jag så här i goda citrustider inspirerat er till att baka med den där härliga blandningen av sött och syrligt.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?