De godaste hallongrottorna är glutenfria

4 oktober, 2016
glutenfria hallongrottor

Jo, jag vet att det är den 4 oktober och att det är kanelbullen som ska stå i fokus men jag kan faktiskt inte låta bli att på nytt lyfta fram denna enkla men ack så goda småkaka. I glutenfri tappning. Faktiskt är det så att denna hallongrotta inte bara vunnit mitt och familjens hjärta utan även i stort sett alla som fått smaka på den. Bara häromveckan när jag bjöd på fika, så fick jag bästa betyget från en i sällskapet som berättade att hon var mer eller mindre expert på just hallongrottor då det även för henne var en favoritkaka. Jag tackade såklart och tyckte det var roligt och frågade sedan om hon hade noterat att den är glutenfri. En min av förvåning mötte mig och det är alltid lika roligt när det där händer, för mig är det nämligen bästa betyget att mina glutenfria bakverk smakar som vanliga. Eller till och med bättre.

Just det här receptet kan jag verkligen inte ta åt mig äran för, utan det är bakvännerna Jessica och Maria som publicerat receptet i sin andra bok, Nytt fikabröd. Själv hade jag glädjen att få baka tillsammans med dem och ett par andra bloggkompisar för ett par år sedan och i samband med det fick jag lov att publicera receptet här på Blomster & Bakverk.

Hallongrottor

(25 st)

120 g mandelmjöl
2 tsk vaniljsocker
50 g strösocker
100 g rumsvarmt smör
100 g Maizena majsstärkelse
30 g majsmjöl

50 g hallonsylt
små kakformar

Värm ugnen till 200 grader. Blanda samtliga ingredienser utom sylten till en deg (använd elvisp eller händerna). Dela degen i 25 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll, lägg en boll i varje form och placera på en plåt. Tryck en liten grop i varje boll. Lägg en liten klick sylt i varje hål. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Så mina vänner, när bullen ätits upp och du önskar en god småkaka som smälter i munnen, inte är för söt och sådär alldeles lagom i storlek så är det detta du ska baka. De fungerar förresten alldeles utmärkt att frysa också.

Ha nu en fin tisdag och njut av det vackra höstvädret och en och annan kanelbulle innan du går loss på dessa ♥

Skriv gärna en rad
  • Går det att byta maizenan mot marsanpulver tror du?

    • Oj, det vet jag inte. Marsanpulver innehåller visserligen stärkelse, men det är en ganska så stor mängd i receptet, och jag vet inte om det ger samma effekt. Om det ska vara glutenfritt får man också kolla ingredienserna i marsanpulvret. Kan inte säga hur det blir men om du provar och det blir bra får du gärna berätta det :)

  • Anneli Andersson

    Tack för detta receptet. Har provat flera och har aldrig lyckats få dom bra. Men nu så 🤗 första försöket, supergoda!!

    • Tack snälla du, det blir jag glad att höra! Nu kan jag inte ta åt mig äran för originalreceptet som ju Jessica Frej och Maria Blohm står för. Men jag är glad att ni är flera som får ta del av det och ja, de är så goda!

  • Bästa hallongrottorna! TACK för receptet!

  • ser så gott ut! :)

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?