Jag gjorde denna desserttallrik till nyårsafton. Den består av en citroncheesecake, salmbärspannacotta, mandelsmul och en chokladkräm. Det bästa är att alla delar kan förberedas. Inför servering tinas cheesecake och pannacotta på tallrik. Därefter görs de sista momenten strax före servering. Fördela smulet och spritsa ut chokladkrämen.
Desserttallrik med citroncheesecake, salmbärspannacotta, mandelsmul och chokladkräm
Jag ville göra en desserttallrik där huvudnumret var lätt och syrligt. Den här typen av cheesecake har lite glasskänsla och med turkisk yoghurt i smeten blir det en härlig smak och konsistens. Det här receptet är en citroncheesecake som jag gjort flera gånger tidigare, men istället för att frysa den i en stor form (20-24 cm) fördelade jag smeten i portionsformar. Dels hade jag min silikonform med blomformar (de rymmer 110 ml) men också muffinsformar i silikon.
Till detta ville jag ha en komponent med salmbärssylt. Jag tänkte först på min salmbärsmousse, men bestämde mig för att istället göra en pannacotta och gjuta den i silikonform. Både äggformade och små kupoler.
För lite crunchig känsla bestämde jag mig för ett mandelsmul jag gjort tidigare. Då har jag använt hälften havre och hälften vetemjöl. Här valde jag att använda bara vetemjöl för en något finare konstistens. Med havregrynen blir det lite grövre. En smaksak.
Till sist gjorde jag en chokladkräm. I vanliga fall gör jag denna på mjölkchoklad, men nu hade jag fått hem ett smakprov med en blond choklad från Malmö Chokladfabrik. Det är en karamelliserad vit choklad med kraftig mjölkkaraktär som har toner av kola. Därav den ljusa färgen. Det finns att köpa liknande choklad i välsorterade butiker. Men annan choklad blir också gott.