Desserttallrik med citroncheesecake, salmbärspannacotta, mandelsmul och chokladkräm

4 mars, 2023
desserttallrik

Jag gjorde denna desserttallrik till nyårsafton. Den består av en citroncheesecake, salmbärspannacotta, mandelsmul och en chokladkräm. Det bästa är att alla delar kan förberedas. Inför servering tinas cheesecake och pannacotta på tallrik. Därefter görs de sista momenten strax före servering. Fördela smulet och spritsa ut chokladkrämen.

Desserttallrik med citroncheesecake, salmbärspannacotta, mandelsmul och chokladkräm

Jag ville göra en desserttallrik där huvudnumret var lätt och syrligt. Den här typen av cheesecake har lite glasskänsla och med turkisk yoghurt i smeten blir det en härlig smak och konsistens. Det här receptet är en citroncheesecake som jag gjort flera gånger tidigare, men istället för att frysa den i en stor form (20-24 cm) fördelade jag smeten i portionsformar. Dels hade jag min silikonform med blomformar (de rymmer 110 ml) men också muffinsformar i silikon.

Till detta ville jag ha en komponent med salmbärssylt. Jag tänkte först på min salmbärsmousse, men bestämde mig för att istället göra en pannacotta och gjuta den i silikonform. Både äggformade och små kupoler.

För lite crunchig känsla bestämde jag mig för ett mandelsmul jag gjort tidigare. Då har jag använt hälften havre och hälften vetemjöl. Här valde jag att använda bara vetemjöl för en något finare konstistens. Med havregrynen blir det lite grövre. En smaksak.

Till sist gjorde jag en chokladkräm. I vanliga fall gör jag denna på mjölkchoklad, men nu hade jag fått hem ett smakprov med en blond choklad från Malmö Chokladfabrik. Det är en karamelliserad vit choklad med kraftig mjölkkaraktär som har toner av kola. Därav den ljusa färgen. Det finns att köpa liknande choklad i välsorterade butiker. Men annan choklad blir också gott.

desserttallrik

desserttallrik

Desserttallrik med citroncheesecake, salmbärspannacotta, mandelsmul och chokladkräm

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
10-12 personer
ca 2 timmar + tid i frysen

En härlig desserttallrik där alla komponenter kan förberedas i god tid. Inför servering tinas cheesecake och pannacotta på tallrik. Därefter fördelas mandelsmul och spritsas choklad strax innan servering.

Ingredienser:

Citroncheesecake

4 gelatinblad

200 g vit choklad

300 g (3 dl) vispgrädde

200 g färskost (gärna Philadelphia)

200 g (2 dl) turkisk yoghurt

60 g (1 dl) florsocker

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

2 citroner, rivet skal och pressad saft

Salmbärspannacotta

2 gelatinblad

300 g (3 dl) grädde

2 msk strösocker

0,5 tsk vaniljpasta eller 1 tsk vaniljsocker

125 g (0,75 dl) salmbärssylt (björnbärssylt går också bra)

Mandelsmul

100 g kallt smör

120 g (2 dl) vetemjöl eller hälften havregryn/hälften vetemjöl

50 g (1 dl) mandelmjöl

45 g (0,5 dl) strösocker

0,5 tsk vaniljsocker

Chokladkräm

70 g mjölkchoklad (eller annan choklad)

1 äggula

2 tsk strösocker

0,5 gelatinblad

80 g (0,8 dl) vispgrädde

Gör så här:

Citroncheesecake

1. Lägg gelatinbladen i en stor skål med kallt vatten i 10–15 minuter.

2. Hacka chokladen fint och lägg i en värmetålig skål.

3. Mät upp hälften av grädden (ställ resten i kylen) och värm i liten kastrull. Grädden ska värmas, inte koka.

4. Häll grädden över chokladen och låt stå någon minut. Rör sedan om tills chokladen helt smält. Låt svalna.

5. Lägg färskost, turkisk yoghurt, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Rör ihop till en jämn smet.

6. Skölj citronerna. Riv skalet och pressa ur saften. Blanda och mät upp hälften av detta i en kastrull.

7. Värm citronsaften tills det börjar koka och ta bort kastrullen från plattan.

8. Skaka av gelatinbladen, tillsätt ett i taget och rör om mellan varje tills det smält. Tillsätt resterande citronsaft.

9. Häll ner citronblandningen i färskostsmeten. Tunn stråle och under omrörning så att det blandas ordentligt.

10. Tillsätt den vita chokladen och vänd om med slickepott.

11. Vispa resterande grädden fluffig och vänd ner i smeten.

12. Fördela smeten i formar och ställ i frysen för att stelna. Allra helst över natten. Låt sedan formarna tina i rumstemperatur på tallrik någon timme (beroende på hur stora formar du använt).

Salmbärspannacotta

1. Lägg gelatinbladen i en stor skål med med kallt vatten i 10–15 minuter.

2. Värm grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan precis när det börjar koka.

3. Lägg ner gelatinbladen, ett i taget och rör om mellan varje så att de smälter.

4. Blanda ner sylten.

5. Låt smeten svalna lite och häll sedan i exempelvis silikonformar. Ställ i frysen att stelna, allra helst över natt. Låt tina i rumstemperatur på tallrik samtidigt med cheesecaken.

Mandelsmul

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Blanda allt i matberedare till en deg.

3. Fördela smulorna på plåt klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda 10–12 minuter tills det fått lite färg.

5. Låt svalna på plåt och förvara sedan i tät burk. Kan förberedas i god tid.

Chokladkräm

1. Ta fram två skålar.

2. Hacka chokladen fint och lägg i ena skålen.

3. Lägg äggula och strösocker i den andra.

4. Lägg ett halvt gelatinblad i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter.

5. Värm vispgrädden i en liten kastrull och lyft av från plattan precis när den ska koka upp.

6. Vispa snabbt sönder äggulan med sockret. Häll grädden över ägget, rör ihop och häll tillbaka allt i kastrullen.

7. Värm på svag-medelvärme under konstant omrörning till 83°.

8. Häll smeten genom finmaskig sil ner i en bunke. Skaka av vattnet från gelatinbladet och lägg i smeten att smälta.

9. Häll krämen över chokladen och rör om tills den går ihop och blir helt blank.

10. Täck krämen med plastfolie som läggs helt mot ytan. Låt svalna och stelna i kylen i minst 3 timmar. Lägg i spritspåse och dekorera.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?