Dinkelbaguetter och lite om dinkelmjöl

25 oktober, 2018
dinkelbaguetter

Nu har jag bakat dessa dinkelbaguetter flera gånger och de blir lika bra varje gång. Så nu lägger jag upp receptet här till er. Det är ett lättbakat bröd som man snabbt bara blandar ihop, låter det jäsa en timme och sen bakar man ut baguetter som får jäsa en halvtimme till medan ugnen värms upp. Och sen är det inte lång tid kvar tills det går att njuta av nybakat.

Dinkelmjöl för känslig mage

Ni som följer mig och bloggen vet att jag äter och bakar mycket glutenfritt. Helt enkelt för att jag mår mycket bättre av det och för att jag tycker att det bidrar till att lugna min rosacea. På senare tid har jag dock märkt att magen tål dinkel mycket bra. Dinkel är en gammal vetesort som alltså innehåller gluten, men som kan upplevas som mer lättsmält för känsliga magar. Detta är inte ett alternativ för dig som har celiaki eller av andra medicinska skäl inte ska äta gluten. Dinkelmjöl innehåller mer protein och är rikt på både fibrer, vitaminer och mineraler. Det tar upp mer vätska än vad vanligt vete gör, så det får man tänka på om man vill ersätta vetemjölet med dinkel. Mjölet kan också kallas för spelt.

dinkelbaguetter

Dinkelbaguetter

2-3 st

20 g jäst
500 g (5 dl) kallt vatten
2 tsk salt
120 g (2 dl) fullkornsdinkel
600 g (10 dl) ca siktat dinkel

Gör så här

Smula sönder jästen i en stor bunke. Fyll på med kallt vatten och salt och vispa runt så jästen löser sig. Tillsätt mjölet, börja med fullkornsdinkeln men häll inte i riktigt allt av den siktade dinkeln. Spara 1-2 deciliter. Blanda om allt ordentligt med en stor träslev, du ska inte arbeta eller knåda degen men allt behöver röras ihop till en jämn deg.

Ett par gånger har jag använt hela mängden siktat dinkel men någon gång blev det lite för mycket mjöl. Verkar som att mjöltillverkare kan spela in, så känn efter. Degen ska hålla ihop fint och inte vara alltför kladdig.

Täck nu bunken med plast och/eller bakduk och låt jäsa i 60 minuter. Strax innan brödet jäst klart sätter du ugnen på 250 grader så att den hinner bli riktigt varm. Ha gärna en sliten plåt i botten av ugnen.

Häll ut degen på lätt mjölat bakbord. Degen ska inte knådas utan liksom skrapas ut och formas till en rektangel. Dela degen i två eller tre delar med en degskrapa. Det är härlig jäskraft i den här degen så du kan välja mellan att baka ut två rejäla baguetter eller tre mellanstora. Ta tag i varje del och snurra så att du får vridna baguetter och lägg över på bakpappersklädd plåt. Jag använder en baguetteplåt som formar bröden så fint. Täck med handduk och jäs i 30 minuter.

Innan du sätter in plåten kan du pensla bröden lätt med vatten eller spraya lite lätt. Samtidigt som jag sätter in plåten i mitten av ugnen häller jag ett par matskedar kallt vatten på den slitna plåten i botten av ugnen. Då bildas ånga som hjälper till att ge brödet den där härliga skorpan.

När du satt in plåten sänker du värmen till 225 grader och gräddar baguetterna i 18-20 minuter. Låt svalna på galler.

dinkelbaguetter

Visst ser mina dinkelbaguetter härliga ut! Som vanligt allra godast nybakade men smakar gott även ett par dagar efteråt. Går finfint att frysa.

Baguettetips!

Dinkelmjölet gör att degen liksom inte blir riktigt lika fast. Baguetteplåten hjälper den att hålla formen. Innan jag hade en baguetteplåt rullade jag tidningar och satte gummisnodd runtom. Lade ut på plåt med bakplåtspapper ovanpå. Tänk nu att du lägger bröden i mellanrummen, mellan tidningarna. De blir ett bra stöd under andra jäsningen och när de ska gräddas drar du bara bort tidningarna innan du sätter in plåten i ugnen. Tips!

Hoppas att det smakar med nybakat!

P.S. Här finns förresten ett recept på nattjästa dinkelfrallor. D.S.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?