Dinkelbröd med färska örter

25 maj, 2022
dinkelbröd med färska örter

Dinkelbröd med färska örter, det här blir ett stort härligt bröd som passar utmärkt till sommarens grillkvällar, buffén eller utflykten. Har du inte tillgång till färsk oregano går det lika bra med torkad. Och prova gärna med andra örter eller blanda olika sorter.

Utmärkt bröd att snitta

Det här brödet är inte bara lättbakat och gott, det är dessutom ett toppenbra bröd att öva på att snitta. Det blir en fin spänst och man kan ta i lite mer och prova sig fram med olika mönster och gå olika djupt med brödsnittkniven. Jag har lagt upp ett klipp på när jag snittar det här brödet som du kan se här. En nästintill liknande modell på brödsnittkniv jag använder hittar du här hos surdegsbutiken.se. Och vill du se mer av mitt brödsnittande kan du kika in på min hashtagg #anneliesnittarbröd på Instagram.

Dinkelbröd med färska örter

1 bröd Ugn 250°–200°

25 g jäst
400 g (4 dl) vatten, fingervarmt
45 g (0,5 dl) olivolja
70 g (0,5 dl) honung
4 msk färsk hackad oregano eller 2 tsk torkad
2 tsk salt
60 g (1,5 dl) dinkelflingor
600 g (10 dl) siktat dinkel

Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vatten (fingervarmt), olja, honung och kryddor. Rör om. I med dinkelflingorna. Arbeta in mjölet, börja med hälften och arbeta in med trägaffel. Tillsätt sedan hälften av det som är kvar och arbeta in. Fortsätt sedan med lite i taget och knåda degen i sammanlagt fem minuter tills den lossar fint från kanterna. Degen ska vara torr utanpå men fortfarande lite lös så tillsätt inte mer mjöl än nödvändigt. (Om du utesluter dinkelflingorna kan du behöva tillsätta bara lite mer mjöl.) Jäs under plastfolie och bakduk i 30 minuter.

Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt, forma och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°. Om du vill kan du mjöla och snitta brödet precis innan gräddning. Sätt in plåten på falsen strax under mitten och grädda brödet i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och grädda i ytterligare 50 minuter. Låt brödet svalna i någon timme innan du skär upp det.

Tips!

Om du har tid kan du minska på jästen till 15 g, ta kallt vatten och jäsa degen i 1,5 timme. Sedan enligt ovan.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?