Dinkelbröd med hela korn, matigt och gott

22 augusti, 2019
dinkelbröd med hela korn

Nu har jag fått till ett så gott dinkelbröd med hela korn. Matigt och ändå luftigt. Läste någon som hade bakat med hela korn i degen och tyckte det lät spännande. Jag kokade en större mängd så att jag hade både till brödet och till kommande luncher. Dinkel innehåller gluten men jag har märkt att jag tål det mycket bättre än vetemjöl så som ni kanske märkt har jag lagt upp en del recept med just dinkel på senare tid. Den största glädjen är ju att dela recept med er och jag hoppas att blandningen av både med och utan gluten, mjölk, socker och vad det nu kan vara är en blandning som tilltalar er. Livet kan ju vara lite så, att man behöver baka och laga lite av varje för att det ska passa alla.

När man som jag inte ätit så mycket bröd med gluten på ett tag så finns det vissa bröd jag riktigt längtar efter. Som ett sådant där liksom fluffigt grekiskt lantbröd som man bryter och doppar i lite olivolja tillsammans med en nypa flingsalt. Det där var min målbild med detta dinkelbröd men jag gillar ju bröd med fullkornskänsla bättre, så det blev toppen att blanda i hela korn. Och så tillsatte jag både olivolja och grekisk yoghurt i degen för att få den extra saftig.

dinkelbröd med hela korn

Hel dinkel

Hel dinkel finns i mataffären och är en fullkornsprodukt som bland annat är rik på fibrer. Kornen ska först sköljas och sen blötläggas i dubbelt så mycket vatten över natt. Lägg det i en kastrull direkt för sen ska kornen kokas i blötläggningsvattnet i ca 1 timme på svag värme under lock. Jag uteslöt saltet helt när jag kokade för att istället styra det i degen. Detta förberedde jag dagen innan och lade in kornen i kylen när de hade svalnat.  Så fanns där en laddning att både baka på och äta av.

Nu kommer här mitt dinkelbröd med hela korn och jag hoppas så att det ska smaka!

dinkelbröd med hela korn

Den här degen ska arbetas en bra stund så en köksassistent är till bra hjälp. Tänk på att de hela kornen både ska ligga i blöt, kokas och kallna så se till att planera brödbaket och ha detta förberett. Den här degen ska jäsa länge för att utveckla goda smaker så det är riktigt att degvätskan ska vara kall. Och man behöver inte heller använda så mycket jäst. Det här sättet att baka på är något jag verkligen gillar, att låta brödbaket få ta sin tid. 

Dinkelbröd

2 st bröd
Ugn 225°

15 g jäst (lite drygt ¼ paket)
400 g (4 dl) kallt vatten
100 g (1 dl) grekisk yoghurt
85 g (1 dl) olivolja
140 g (2 dl) kokt hel dinkel (kall)
2 tsk salt
800 g (ca 13 dl) siktat dinkel

Arbeta ihop degen

Börja med att smula ner jästen i degskålen. Tillsätt kallt vatten och lös upp jästen. I med yoghurt, olivolja, kokt hel dinkel och salt. Blanda samman. Tillsätt nu det mesta av mjölet och kör igång maskinen på medelfart och låt den gå i minst en kvart. Självfallet kan du arbeta degen för hand men då krävs nog dubbelt så lång tid och starka armar. När en kvart har gått ska degen ha släppt från bunkens kanter. Om den inte gjort det, tillsätt lite mer mjöl och arbeta in tills den släppt. Degen ska dock fortfarande vara lite lös och får inte bli torr eller kompakt.

Täck nu bunken. Jag använder gärna både plastfolie och bakduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Den dagen jag bakade var en varm dag så degen var klar på 2 timmar. En kall vinterdag kan det säkert ta upp till 3 timmar.

Sätt på ugnen och en andra jäsning

Strax innan degen är färdig sätter du på ugnen så att den blir riktigt varm. Brödet ska gräddas på 225° men man kan göra så att man värmer ugnen till 250° så att den blir riktigt varm. I samband med att brödet sätts in så sänker man graderna till 225°. Ugnen tappar alltid lite i grader i samband med att man öppnar luckan och har man värmt upp den lite extra så gör det inte så mycket.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta bara ihop den lite lätt. Dela i två delar (här använder jag vågen – väg hela degen och dividera med två, så får du två lika stora bitar som gräddas jämnt). Jag drar sedan försiktigt ut degen till en liten rektangel och gör som ett paket. Börjar med att vika in ovandelen och sedan nederdelen. Därefter viker jag in sidorna. Vänder på paketet och liksom driver degen runtom tills ytan blir spänstig.

Lägg bröden på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs 30 minuter.

Snitta och grädda brödet

Innan du gräddar brödet kan du pudra det med mjöl och snitta i önskat mönster. Jag brukar använda en liten tesil när jag pudrar över mjölet, det blir ett fint och jämnt lager. Jag har ett par bröd(snitt)knivar som jag använder men det ska gå lika bra att använda ett rakblad.

Grädda nu brödet på andra falsen nerifrån i 30-40 minuter. Alla ugnar är olika så ha koll på brödet. Jag brukar knacka i botten på brödet och om det låter ihåligt brukar det vara klart. Mina bröd tog jag ut efter 35 minuter men de hade säkert kunnat stå i ett par minuter till. Låt bröden svalna på galler. Njut!

dinkelbröd med hela korn

Ännu mera dinkel

Om du tycker om att baka med dinkel får du gärna prova mina dinkelbaguetter eller kalljästa frallor. Är du sötsugen vill du kanske baka en god rabarberkaka med dinkel & mandel eller varför inte en sötsyrlig citrus- och vallmokaka. Eller så skriver du in ordet ’dinkel’ i sökrutan längst upp på sidan och ser om du hittar något som smakar.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad
  • Hej,
    idag ska jag testa detta brödet men i vår affär fanns inte grekisk yoghurt så jag köpte turkisk. Vad gör det för skillnad?
    Hur använder du dinkelkorn förutom i bak?
    Hälsningar Gerd

    • Hej Gerd och vad roligt att du ska baka dinkelbrödet! Det kommer att gå precis lika fint med turkisk yoghurt. Den är oftast lite lösare men det kan du enkelt hantera genom att tillsätta lite mera mjöl. Om du tycker det verkar behövas. Dinkelkorn äter jag som alternativ till ris eller liknande. Gott att ha i en matig sallad eller till en gryta, till exempel. Hoppas nu att det smakar!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?