Dinkelfrallor med citron & timjan är ett recept från min andra bok Baka & ta tillvara. Det kan låta märkligt, men att smaksätta frallorna med citron och timjan blir en helt ny upplevelse. Jag tycker det blir extra gott till en fiskgryta, paella eller till vårbuffén. Det går precis lika bra att använda färska som torkade örter. Jag tycker också att du ska prova en variant med pressad apelsin och rosmarin.
Dinkelfrallor med citron & timjan
(och rätt mängd degvätska)
Till mitt stora förtret har det blivit ett FEL i nya boken. Mängden vatten ska vara 400 g (4 dl) vatten och inte 500 g (5 dl) som det står i boken. Jag hoppas att ni tänker att degen är ovanligt lös och tillsätter lite mera mjöl. Men mest av allt hoppas jag att ni ser detta eller har sett mina inlägg på Instagram och Facebook och redan korrigerat receptet.
Degen kommer att vara lös och den ska hällas ut på bakbordet och bara skäras i bitar. Ha gärna en degskrapa till hands och häll ut degen på mjölad yta. Jag brukar liksom vända hela degsjoket i mjöl runtom några gånger, tills det känns lagom stabilt att skära i bitar. Knåda inte degen, utan vänd den i mjöl med lätt hand.
Att baka på en lös eller kladdig deg är ett sätt att få luftiga bröd. Tänk på att både olika mjölsorter och mjölmärken beter sig olika. Så gå både efter recept och på känn. Min mamma har bakat de här frallorna flera gånger nu, men hon tycker inte om att arbeta med en alltför lös deg, så hon väljer att istället tillsätta mera mjöl. Så kan man också göra. Tänk bara på att inte tillsätta för mycket. Då finns risken att frallorna blir torra.
Här kan du ladda ned och skriva ut en ny sida att lägga i boken.

Tips!
Degen passar utmärkt att jäsa i kyl över natten. Halvera mängden jäst och baka sen ut enligt ovan. En kall deg kommer också att vara något mer lättarbetad. Den här degen ska vara lös, men du kan tillsätta mer mjöl om du tycker det är enklare. Tänk bara på att inte ta för mycket så att det blir torrt.
IngmarieWe/Refugium
Ja den där ’Tryckfelsnisse’! Han kan ställa till det ibland. Har ändrat i boken!
Annelie Andersson
Ja, så retsamt. Men bra att det upptäcktes och att du också sett det :) Tack!