Dinkelfrallor med citron & timjan

20 april, 2022
dinkelfrallor med citron och timjan

Dinkelfrallor med citron & timjan är ett recept från min andra bok Baka & ta tillvara. Det kan låta märkligt, men att smaksätta frallorna med citron och timjan blir en helt ny upplevelse. Jag tycker det blir extra gott till en fiskgryta, paella eller till vårbuffén. Det går precis lika bra att använda färska som torkade örter. Jag tycker också att du ska prova en variant med pressad apelsin och rosmarin.

Dinkelfrallor med citron & timjan
(och rätt mängd degvätska)

Till mitt stora förtret har det blivit ett FEL i nya boken. Mängden vatten ska vara 400 g (4 dl) vatten och inte 500 g (5 dl) som det står i boken. Jag hoppas att ni tänker att degen är ovanligt lös och tillsätter lite mera mjöl. Men mest av allt hoppas jag att ni ser detta eller har sett mina inlägg på Instagram och Facebook och redan korrigerat receptet.

Degen kommer att vara lös och den ska hällas ut på bakbordet och bara skäras i bitar. Ha gärna en degskrapa till hands och häll ut degen på mjölad yta. Jag brukar liksom vända hela degsjoket i mjöl runtom några gånger, tills det känns lagom stabilt att skära i bitar. Knåda inte degen, utan vänd den i mjöl med lätt hand.

Att baka på en lös eller kladdig deg är ett sätt att få luftiga bröd. Tänk på att både olika mjölsorter och mjölmärken beter sig olika. Så gå både efter recept och på känn. Min mamma har bakat de här frallorna flera gånger nu, men hon tycker inte om att arbeta med en alltför lös deg, så hon väljer att istället tillsätta mera mjöl. Så kan man också göra. Tänk bara på att inte tillsätta för mycket. Då finns risken att frallorna blir torra.

Här kan du ladda ned och skriva ut en ny sida att lägga i boken.

citroner och penseer
Ett av årstidsmotiven från nya boken. Citroner & penséer, ett av vårens två motiv. Kan köpas både som print och kort med kuvert i min butik.

Tips!

Degen passar utmärkt att jäsa i kyl över natten. Halvera mängden jäst och baka sen ut enligt ovan. En kall deg kommer också att vara något mer lättarbetad. Den här degen ska vara lös, men du kan tillsätta mer mjöl om du tycker det är enklare. Tänk bara på att inte ta för mycket så att det blir torrt.

dinkelfrallor med citron och timjan

Dinkelfrallor med citron & timjan

Ett recept från blomsterochbakverk.se
4.8/5(2)
12 st frallor
45 min + jästid 2,5-3 timmar

Det kan låta märkligt, men att smaksätta frallorna med citron och timjan blir en helt ny upplevelse. Extra gott till fiskgryta, paella eller vårbuffén. Tips! Degen passar utmärkt att jäsa i kyl över natten. Halvera mängden jäst och baka ut enligt nedan. En kall deg kommer också att vara något mer lättarbetad. Den här degen ska vara lös, men du kan tillsätta mer mjöl om du tycker det är enklare. Tänk bara på att inte ta för mycket så att det blir torrt.

Ingredienser:

10 g jäst

400 g (4 dl) kallt vatten

60 g (4 msk) olivolja

30 g (1,5 msk) honung eller sirap

1 citron, rivet skal

2 msk hackad färsk timjan eller 1,5 tsk torkad

2 tsk salt

540 g-660 g (9-11 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Tillsätt kallt vatten, olja, honung, citronskal och kryddor.

3. I med mjölet och arbeta i maskin ca 10 minuter på låg hastighet tills degen är smidig.

4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 2–2,5 timmar.

5. Värm ugnen till 250°. Klä plåt med bakplåtspapper.

6. Tippa ut degen på mjölat bakbord. Vänd om degsjoket i mjöl ett par gånger.

7. Dra försiktigt ut till en platta och skär 12 ungefär lika stora delar.

8. Flytta över till plåt direkt. Eller forma varsamt med en degskrapa i ena handen som föser degbiten mot andra handens handflata. Då rundar du frallorna varsamt utan att luften går ur dem.

9. Täck plåten med en bakduk och låt frallorna jäsa i knappt 30 minuter, medan ugnen blir riktigt varm.

10. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

11. Låt svalna på galler.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?