En grön jul, massvis med inspiration & tips

17 december, 2017

En grön jul

Så här en vecka kvar till julafton vill jag både inspirera och inspireras till en grön jul. Vi har börjat planera vad som ska dukas fram på julbordet. Vi är inte så många och försöker hålla nere antalet rätter, samtidigt som vi vill se till att alla får det de allra mest önskar. I vår familj önskas det en del kött och vi har även i år beställt en stor jullåda med ekologiskt och närproducerat kött. Lådan innehåller även fin fisk, ost, senap och annat gott. Vi ska komplettera med mammas sillar, finsk kålrotslåda och hembakat bröd. Och så önskar framför allt jag en del gröna inslag. Min juliga grönkålssallad har alltid en given plats på bordet och jag tror minsann att det blir ugnsrostad brysselkål också.

Om du liksom jag känner att årets julbord gärna får ha flera inslag av grönt – och då menar jag inte bara i form av en grönsallad – så kommer här mina bästa tips som jag hittat hos fina bloggkollegor som inspirerar mig till en grön jul.

grönt varje dag julbord

Grönt varje dag

Först ut är den alltid inspirerande Tina med bloggen Grönt varje dag. Redan ifjol bokmärkte jag hennes finfina inspiration till ”Julbord för en” som innehåller massor av gott – Auberginesill, Rödkålssallad, Ugnsbakad rotselleri, Grönsaksbollar och Frestelse. Alltsammans veganskt och med fina recept och tydliga instruktioner och alternativ.

Grönt varje dag, Vegetarisk Jul – del 1
Grönt varje dag, Vegetarisk Jul – del 2

Klickar du dig vidare till startsidan på Grönt varje dag hittar du både Köttfria bollar med smak av kanel och det som jag bara måste prova någon dag, Tinas veganska ostar.

vegokäk julbord

Vegokäk

Här kommer ett oerhört välmatat inlägg hos Annie med bloggen Vegokäk. Hon har satt ihop en fantastisk inspiration till en vegojul med inte mindre än tjugotre (!) recept. Själv är jag inne på att göra antingen saffranssallad, vegansk skagenröra eller sallad med julkryddad sötpotatis. Alltsammans så vackert gott!

tuvessonskan cheddarbollar

Tuvessonskan

Nästa gröna inspiratör som alltid skapar så vackra rätter är Julia med bloggen Tuvessonskan. Dessa ”göttbullar” låter fantastiskt goda! Cheddarbollar med rödbetssallad och grönkål. Ja tack! Här finns Julias recept.

diadonna ugnsbakad rotselleri

By Diadonna

Sist ut är denna magiska vackra kreation som är ugnsbakad rotselleri med brynt rosmarinsmör. Kanske att denna rätt kommer att lagas i mellandagarna då jag vill kunna njuta av den fullt ut. Receptet kommer från begåvade Diana med bloggen By Diadonna som för ett par veckor sedan bjöd på julbord i samband med ett event. Jag var bjuden att sitta med vid Dianas bord men var redan inbokad på annat, så jag missade kvällen men recepten finns att inspireras av här.

Nu hoppas jag verkligen att ni inspirerats till en grön jul!

Skriv gärna en rad
  • Vilket fint inlägg och vad sugen man blir på julmat nu , Tack snälla dessutom <3 kram

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?