En ruta energi, tack

27 januari, 2014
Vet inte riktigt vad det är, om det är januari månad (det vill säga månaden efter jul och kanske lite för mycket av det goda) eller om det bara är ett nytt intresse som väckts men jag har en längtan efter att äta ännu lite bättre och framför allt ännu lite grönare. Har nosat lite på raw food, men inte riktigt fastnat. I mitt instagramflöde följer jag flera fantastiska inspiratörer som bjuder på massvis med hälsosamma recept med vackra bilder. Något som ofta förekommer är ’protein bars’ eller ’energy bars’ och nu blev det äntligen av att testa. Däremot minns jag inte längre vem som lade ut receptet för jag skrev av det direkt för att inte glömma men om man googlar, så får man rätt många träffar på liknande recept så basen är nog oftast densamma. Det jag föll för med det här receptet var att det innehöll både sötmandel och tranbär – två ingredienser som alltid faller mig i smaken.
De här små energibitarna blev riktigt goda och passar bra som ett litet mellis, något före yogan eller kanske när man är sugen på något litet och inte vill falla för frestelsen. I receptet stod det att man skulle söta med dadelsirap men jag använde det som fanns hemma, agavesirap. Tyckte det blir lite väl sött och jag undrar om man verkligen behöver söta överhuvudtaget. Nästa gång ska jag prova att utesluta det och om det behövs vätska för att binda samman det hela kan jag tänka mig att prova med vatten.
Receptet då. Ja, hur enkelt som helst. Man smälter 50 g mandelsmör med 1 msk honung och 3 msk kokosolja. Sen blandar man det med 100 g havregryn, 60 g hackad sötmandel, 2 msk torkade tranbär och 3 msk agavesirap (eller annat sötningsmedel/vätska). Smeten fördelas i en liten form (klädd med bakplåtspapper) som ställs i frysen ca 30 minuter. Sen är det klart att skäras i små rutor. Förvaras i kylen.
Det är alltså inget som ska gräddas, utan det bara rörs ihop och blir färdigt på ett kick i frysen. Använder du rent havre blir det dessutom glutenfritt. Kan tänka mig att rutorna också passar att ha med i skidbacken när humöret tryter och man kanske är lite extra trött i benen. En ruta energi liksom.
Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?